Vágólapra másolva!
Április 14-én, kedden szavaz az Országgyűlés a kormányváltást lebonyolító javaslatról. Kora délutánra meglehet az új kormány. Kedden megkezdődik a miniszterjelöltek meghallgatása is.
Vágólapra másolva!

Megállapodtak a parlamenti frakciók a bizalmatlansági indítványt tartalmazó határozati javaslat tárgyalásáról, amely lényegében kitölti a keddi plenáris ülés napirendjét. Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a házbizottság csütörtöki ülése után elmondta: a jövő keddi parlamenti ülés Velez Árpád (MSZP) mandátumigazolásával kezdődik, majd a konstruktív bizalmatlansági indítvány vitájával folytatódik.

Elsőként Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Bajnai Gordon kormányfőjelölt mond beszédet, amelyhez két körben, először 20-20, majd 10-10 percben szólhatnak hozzá a frakciók. A vita végén Bajnai Gordon negyedórában reagál az elhangzottakra. Ezután szavaznak a képviselők a konstruktív bizalmatlansági indítványról, majd az új miniszterelnök leteszi az esküt.

Szintén kedden szavaznak a képviselők költségtérítéséről szóló népszavazásról, de más határozathozatalt nem terveznek. A Fidesz azt kérte, hogy a parlament feloszlásáról szóló javaslatuk tárgysorozatba vételéről vagy sürgősségi tárgyalásáról is döntsön 14-én a Ház.

Az MTI szerint már van kormánynévsor

A parlamenti sajtóiroda csütörtöki közleménye szerint kedden megkezdődik a miniszterjelöltek meghallgatása is. A lista szerint a jelöltek meghallgatását szerdán be is fejezik. A sajtóiroda menetrendje alapján nem lesz változás a kormányzati struktúrában.

Az MSZP és az SZDSZ legszűkebb vezetősége lényegében már tudja a Bajnai-kormány összetételét, de a pártok testületei és a frakciók csak közvetlenül a keddi bejelentés előtt ismerik majd meg a neveket - írta az MTI. Az MSZP elnöksége kedden reggel ülésezik, az MTI úgy tudja, hogy a testület várhatóan akkor ismeri meg az új kormány névsorát.

Kóka János szabad demokrata frakcióvezető kedd reggelre hívta össze az SZDSZ országgyűlési képviselőcsoportjának ülését, amelyen a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ellen benyújtott konstruktív bizalmatlansági indítvány megszavazásáról döntenek. A képviselők szavazataikat a válságkezelő program és a kormány összetételének ismeretében fogják leadni - költe Kóka az MTI-vel.