Csurkáéknak adott támogatással búcsúzik Gyurcsány

Vágólapra másolva!
Egyik utolsó intézkedéseként Gyurcsány Ferenc kormányfő elrendelte, hogy kapjon 25 millió forint támogatást egy alapítvány, amelynek Csurka István az elnöke. A szervezet pártalapítványként jogosult állami támogatásra, bár a bíróság szerint jogerősen még nincs is nyilvántartásba véve. Az alapítványt az egykori MIÉP-Jobbik választási szövetség nevében hozták létre ugyan, Vona Gábor, a párt elnöke azonban nem tud ilyen alapítványról.
Vágólapra másolva!

A legfrissebb Magyar Közlönyben jelent meg egy kormányhatározat, amelynek értelmében a pénzügyminiszternek azonnali határidővel 25 millió forint támogatásban kell részesítenie a Magyar Igazságért, a Jobb Magyarországért nevű alapítványt. Az április 10-i dátummal közzétett határozatot Gyurcsány Ferenc írta alá, akinek minden bizonnyal ez az egyik utolsó miniszterelnöki intézkedése, miután jövő kedden várhatóan a parlament elmozdítja a posztjáról, és helyét Bajnai Gordon gazdasági miniszter foglalja el.

A költségvetés tartalékából fizetendő támogatásban részesülő alapítvány elnöke Csurka István, a MIÉP vezetője, a szervezet célja pedig - a bíróságon fellelhető iratok szerint - a "MIÉP-Jobbik, a Harmadik Út által vallott nemzeti-konzervatív, keresztény értékrendhez kapcsolódó tudományos, ismeretterjesztő, oktatási tevékenység végzése". A szervezet tehát egy pártalapítvány, és ennek megfelelően jogosult költségvetési támogatásra.

Az eredeti szabályozás szerint csak a parlamenti pártok által létrehozott alapítványok juthattak ilyen jellegű anyagi segítséghez, de egy tavaly szeptemberi törvénymódosítás eredményeként már azok a politikai szervezetek is jogosulttá váltak, amelyek az országgyűlési választásokon legalább 1 százalékos eredményt értek el. A 2006-os országgyűlési voksok 2,2 százalékát gyűjtötte be a két különálló párt, a MIÉP és a Jobbik összefogásával alakult, a pártok neve mellett a Harmadik Út megnevezést is viselő formáció.

A most létrehozott alapítványnak Csurka mellett Papolczy Gizella, Medveczky Attila Máté, Mártonffy Máté, Nagy Ervin, Kovács Dávid és Fári Márton a tagja. Utóbbi három a Jobbikban politizált, de tavaly márciusban bejelentették kilépésüket, arra hivatkozva, nem értenek egyet azzal, hogy a párt részt vett a Magyar Gárda megalakításában. A Jobbik jelenlegi vezetői közül senki nem tűnik fel a pártalapítvány tagságában, így nem világos, hogy a pártnak mennyi köze van a szervezethez. Vona Gábor, a Jobbik elnöke az [origo]-nak azt mondta, nem tud ilyen nevű alapítványról, de utána fog nézni.

A kormányhatározatban az szerepel, hogy a pénzügyminiszternek azonnali határidővel kell intézkednie a támogatás folyósításáról, a Fővárosi Bíróságon azonban április 10-én délelőtt azt közölték, hogy a pártalapítványt még nem is vették jogerősen nyilvántartásba. A bíróság március 11-i dátummal hozott ugyan egy végzést a nyilvántartásba vételről, de erre még nem került rá az úgynevezett záradékoló pecsét, és addig a döntés nem tekinthető jogerősnek - közölték az [origo]-val a bíróságon.

A kormányszóvivői iroda szerint technikai jellegű döntésről van szó, amelyet azért hoztak, hogy eleget tegyenek a pártok működését segítő alapítványokról szóló, az Alkotmánybíróság kezdeményezésére tavaly módosított 2003. évi XLVII. törvénynek. A fentebb is említett törvénymódosítás lényege, hogy már nem csak a parlamenti pártok számára engedélyezett az ilyen alapítványok létrehozása. A kormány azért most döntött a támogatásról, mert az alapítványt bejegyezték - közölte az [origo]-val e-mailben a Kormányszóvivői Iroda.

Csurka Istvánt nem tudtuk elérni, az alapítvány létrehozásában segédkező ügyvéd pedig munkatársai szerint külföldön tartózkodik, így egyelőre nem tudjuk, hogy ők értesültek-e már a 25 milliós támogatásról.

A kifizetésről döntő Gyurcsány Ferenc maga is pártalapítványi tevékenységgel foglalkozik majd a jövőben. A múlt vasárnapi MSZP-kongresszuson dőlt el, hogy a megbukott pártelnök a Táncsics Mihály nevét viselő alapítvány vezetője lesz. Erről bővebben itt olvashat.