Megdolgoztatják a jogászokat a Kossuth téri libák

Vágólapra másolva!
Egy napja engedték őket szabadon a gárdisták, de máris többen örökbe szerették volna fogadni azokat a libákat, amelyeket az előre hozott választásokért tüntetők engedtek szabadon kedden, a Kossuth téren. A szárnyasok az ebrendészeti telepre kerültek, egyelőre nem lehet őket elvinni, mert senki nem tudja, ilyen esetben mi a teendő.
Vágólapra másolva!

Már többen jelentkeztek a Fővárosi Közterület-felügyelet ebrendészeti telepén, hogy örökbe szeretnék fogadni azokat a libákat, amelyeket kedden, az előre hozott választásokért tüntetők engedtek szabadon a Kossuth téren. Orbán László telepvezető-helyettes a libák kilátásairól annyit mondott: valószínű, hogy "nem sétáltatni akarják" őket.

Az ebrendészeti telepre elsősorban kutyák kerülnek be, amelyeket örökbe lehet fogadni. A libákat a gazdára váró kutyáktól jól elkülönítve helyezték el. A telepvezető-helyettes szerint azért kerültek hozzájuk a libák, mert nem tudták máshová vinni őket. A telepre kerülnek a fővárosból a kóbor állatok, a libák pedig az elengedésük után annak számítanak - mondta. Így jelenleg a több mint 30 liba itt várja, hogy a hatóságok eldöntsék, mi lesz a sorsuk. "Egyelőre nem lehet őket elvinni, a jogi osztály már vizsgálja, hogy mi a teendő ebben az esetben, mert erre még nem volt precedens" - mondta Orbán.

A szárnyasokat a Magyar Gárda tagjai vitték a Parlament elé szervezett keddi demonstrációra, ahol Bajnai Gordon kormányfővé választása ellen tiltakoztak. A libákkal arra utaltak, hogy sok libatenyésztő ment tönkre a Hajdú-Bét 2003-as csődje miatt, és a cég akkori tulajdonosa a Bajnai Gordon által vezetett Wallis Rt.-t volt.

A libákat a rendőrség által felállított kordonokkal lezárt területen elengedték, az összezavarodott állatok egy ideig a Néprajzi Múzeum és a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium előtti üres területen sétáltak csoportokba verődve. Délután 3 óra körül a Fővárosi Közterület-felügyelet munkatársai elkezdték összeszedni az állatokat.

A Fehérkereszt Állatvédő Liga szerdán közleményben ítélte el, hogy egy politikai demonstráció keretében szabadon engedhették a libákat. "Függetlenül attól, hogy milyen üzenetet kívántak kifejezni az új miniszterelnökkel kapcsolatban, élő állatokat használtak fel emberi indulatok kimutatására, és emiatt elítélendő" - közölte Szilágyi István, az állatvédő liga vezetője. Hozzátette, a gazdasági haszonállatok kiszolgáltatottsága nemzeti probléma, politikai demonstrációkon való felhasználásuk, de az állatokat felhasználó filmek készítése is a magyar állatvédelmi jog máig szabályozatlan területe.