Kiegészítené a Bajnai-csomagot az MSZP

Vágólapra másolva!
Már idén sem fizetnék ki a 13. havi nyugdíj második részletét, a közszférában pedig befagyasztanák a béreket és négynapos munkahetet vezetnének be - ilyen lépések szerepelnek a Bajnai-kormány válságkezelő programjában a Népszabadság szerint. A lap értesülései szerint az MSZP elnöksége kiegészítené a csomagot azzal, hogy az állami támogatásban részesülő cégek tulajdonosai mondjanak le osztalékukról és ahol csökken a dolgozók bére, ott kapjanak kevesebbet a menedzsment tagjai is.
Vágólapra másolva!

A miniszteri és államtitkári fizetések 10-15 százalékos csökkentése mellett az állami vállalatok vezérkarának fizetését is csökkentenék, az igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok díjazását pedig jövő májusig felfüggesztenék - írja a Népszabadság a birtokába került vázlatra hivatkozva, amely a lap szerint a Bajnai-kormány válságkezelő programjának eddig csak a szocialisták és a szabad demokraták által ismert összefoglalója.

A tervek szerint egy kategóriával lejjebb sorolnák az állami autókat, így az igénybe vehető szolgálati Audikat, és az eddigi korlátlan távolság helyett havi 500 kilométerben maximálnák a magáncélú gépkocsihasználatot. Ötven százalékkal csökkenne a miniszterek, államtitkárok külföldi utazások esetén járó napidíja.

Befagyasztott bérek a közszférában

A lap birtokába került vázlat alapvetően a képviselők által aláírt politikai nyilatkozatra épül, így célként tűzi ki az államadósság csökkentését, a költségvetési hiány három százalék alatt tartását, a munkahely-megőrzést és az uniós források felhasználásának könnyítését.

A közszférában a fizetéseket két évre befagyasztanák és eltörölnék a 13. havi juttatást, egyben csökkenne az önkormányzatoknak járó támogatás is - írja a lap. A tervek közt szerepel - a munkahelyek védelme érdekében - a négynapos munkahét bevezetése a közszférában, illetve egy program, amellyel az ötven fő feletti csoportos létszámcsökkentést előznék meg.

A lap szerint a már korábban bejelentett visszamenőleges nyugdíjkorrekciót átütemezik jövő év január elsejére, a 2010-ben esedékes nyugdíjkorrekció pedig elmarad. A 13. havi nyugdíjat jövőre teljesen eltörölnék, de már idén sem fizetnék ki ennek második részét.

Leépített szocpol, gáz- és távhőtámogatás

Júliustól felfüggesztenék a szocpol néven ismert lakástámogatásokat, új támogatást így már nem lehetne felvenni, míg a gáz- és távhő-kompenzációt fokozatosan építenék le. Kevesebb támogatást szánnak a tömegközlekedésnek és a közmédiának is.

A tervben szerepel az adóátrendezés is: a Gyurcsány-kormány elképzeléseinek megfelelően ötszázalékos járulékcsökkentést hajtanának végre a minimálbér kétszereséig, és négy százalékkal emelnék az áfát júliustól. A magánszemélyek különadója marad, és továbbra is tervezik az szja-kedvezmények csökkentését, az adómentes juttatások adó alá vonását és a vállalkozási különadó megszüntetését.

A terv szerint továbbra is két évben maximalizálnák a gyest és a gyedet, de felgyorsítanák az óvoda- és bölcsődeépítést, és könnyítenék az otthoni gyermekgondozás szabályait, így a családi napközik működtetését.

Stratégiai intézkedési terv készül az olyan nemzetgazdasági jelentőségű ágazatokra, mint a járműipar, a logisztika, az informatika vagy a gyógyszeripar és biotechnológia, valamint exportfejlesztési és beszállítói program is indul a gazdaság élénkítése érdekében. A MÁV-csoportot átalakítanák, regionális közlekedési rendszert alakítanának ki, és felülvizsgálnák a cég ingatlanvagyonát.

Az MSZP további ötletekkel készül

Az MSZP országos elnöksége kiegészítő javaslatkosarat készített a tervezethez, amelyben szerepel, hogy az állami támogatásban részesülő cégek tulajdonosai egy ideig mondjanak le osztalékukról, a menedzsment tagjai pedig vállaljanak a dolgozókkal azonos jövedelemcsökkenést. Ezen kívül a banki ügyfelek fogyasztóvédelmét a PSZÁF-től a Gazdasági Versenyhivatalhoz vagy a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz helyeznék át. A lap szerint azt is javasolják, hogy dupla súlyadót vessenek ki a 150 kw teljesítmény feletti autókra - a luxuskocsikra, terepjárókra. Az elképzelések között szerepel egy uniós forrásból finanszírozott általános iskolai laptopprogram, és egy, a jelenlegi közterület-felügyeletre épülő önkormányzati rendészet kialakítása is.

Az MSZP-frakció csütörtök délután Bajnai Gordon miniszterelnök részvételével tart ülést, ezen további konkrét javaslatokat tesznek a válságkezelő programhoz. Három témát ajánlanak az új kormányfő figyelmébe a szocialisták: a munkahelyteremtés, a munkahelyek és a magyar vállalkozások védelme. Ezen kívül a közös áldozatvállalásról is szó lesz, hogy a politikai, az államigazgatási, és a gazdasági elit is arányos részt vállaljon a terhekből.