Visszalép a gazdasági miniszternek jelölt Vahl Tamás

Vágólapra másolva!
Visszalépett Vahl Tamás a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszteri jelöltségtől. A döntést egy nappal azután jelentették be, hogy a Transparency International levélben hívta fel Bajnai Gordon miniszterelnök figyelmét arra, hogy a gazdasági tárca várományosa által korábban vezetett céget többször is megbüntették kartellezés miatt. A kormányfő elfogadta Vahl visszalépését, és azt ígérte, egy héten belül új embert jelöl.
Vágólapra másolva!

Visszalép Vahl Tamás gazdasági miniszteri jelöléstől - jelentette be Podolák György, az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának elnöke csütörtökön a bizottsági ülés elején. Az ülés előtt Vahl Tamás arról tájékoztatta, hogy a személyét ért erőteljes médiatámadások miatt lép vissza a jelöltségtől, mert nem akarja akadályozni az új kormányt hatékony működésében. Vahlt csütörtökön hallgatták volna meg a parlamenti bizottságok.

Várhatóan egy héten belül nevezi meg új jelöltjét a gazdasági tárca élére Bajnai Gordon miniszterelnök - közölte Budai Bernadett kormányszóvivő csütörtökön. A kormányfő csütörtök reggel elfogadta Vahl Tamás gazdaságiminiszter-jelölt visszalépését, valamint az erre vonatkozó érveit - tette hozzá. Mint mondta, mikor a kormányfő értesült arról, hogy a versenyhivatal korábban három esetben is elmarasztalta kartellvétség miatt az akkor még Vahl Tamás által vezetett SAP Hungary Kft.-t, azonnal szóbeli tájékoztatást kért a GVH vezetőjétől, és jelentést kért a miniszterjelölttől is. A végső döntés meghozatalában szerepet játszott a Transparency International kormányfőnek címzett nyílt levele is - tette hozzá a kormányszóvivő.

Bajnai Gordon közleményben tudatta: azért Vahl Tamásra esett a választása, mert a jelölt szakmai tapasztalata és személyes elkötelezettsége egyaránt alkalmassá tették őt a gazdasági tárca vezetésére. "Tekintettel azonban arra, hogy a mindenkori gazdasági miniszterrel szemben egyértelmű elvárás a tisztaság, az átláthatóság és a korrekt verseny szabályainak maradéktalan érvényesítése", úgy ítélte meg, hogy - miközben hozzáértése és személyes tisztessége nem megkérdőjelezhető - Vahl nem töltheti be a válságkezelő kormány gazdasági miniszterének szerepét - közölte.

Az [origo]-nak egy névtelenséget kérő MSZP-s elnökségi tag azt mondta: szomorú Vahl visszalépése, de már máshol is előfordult a világon hasonló eset. "Vagy figyelmetlenség, nem tudtak a bírságokról, vagy valakinek nem volt érzéke hozzá és úgy gondolta, hogy ennek nincs jelentősége" - tette hozzá. A gazdasági miniszter környezetéhez tartozó forrásunk ugyanakkor azt állította, Bajnai nem tudott a kartellezés miatt Vahl cége ellen folyó eljárásokról, és amint nemrég a tudomására jutott, azonnal lépett.

"Sajnálom, hogy nem tehettem többet"

A válságkezelő kormánynak túl nagy terhet jelentett volna a legkisebb ügy is, ezért lépek vissza - fogalmazott Vahl Tamás, aki azt mondta, sajnálja, hogy nem tehetett többet a magyar gazdaságért. Hozzátette, Bajnai Gordon kérésére azért mondott igent, mert személyes meggyőződése volt, hogy a magyar gazdaság egyik sokat tapasztalt vezetőjeként hozzá tudott volna járulni a válságkezelő program hatékony működéséhez. "Vannak tapasztalataim és voltak terveim, sajnálom, hogy nem tehettem többet a magyar gazdaságért" - mondta.

Szerinte egy politikai ambíciók nélküli, csupán egyéves feladatra jelentkező válságkezelő kormány esetében túl nagy terhet jelent még a legkisebb gazdasági ügy is, "amelyből nagy politikai ügy kavarható". "Ezt a terhet csak a visszalépésemmel tudtam levenni a formálódó szakértői kormányról. Mindez persze inkább minősíti hidegháborús viszonyainkat, mint a konkrét ügyet" - jelentette ki Vahl.

Több bírság kartellezésért

A gazdasági miniszteri poszt várományosának alkalmasságát a Transparency International nevű korrupcióellenes szervezet kérdőjelezte meg szerdán egy Bajnai Gordon miniszterelnöknek címzett nyílt levélben. A szervezet emlékeztetett arra, hogy a Gazdasági és Versenyhivatal (GVH) három esetben is megbüntette "versenykorlátozó magatartás", vagyis kartellezés miatt az SAP Hungary Kft.-t, amelynek a kérdéses időszakban Vahl volt az ügyvezetője. Levelében a Transparency International nem mondja ki ugyan nyíltan, hogy Vahlt alkalmatlannak tartja a miniszteri posztra, de kiolvasható, hogy szerintük Bajnainak más személyt kellene választania.

Egy 2004-es ügy miatt a GVH a legmagasabb, 690 millió forintos bírságot szabta ki az SAP-re. A határozat szerint az öt magyar tudományegyetem annak az évnek az elején írt ki közbeszerzési eljárásokat "integrált gazdálkodási információs rendszerek, illetve kórházi informatikai rendszerek megvalósítására", de az SAP az IBM-mel és az ISH-val együtt még a kiírás előtt "előzetesen megállapodtak a tenderek felosztásáról, a konzorciumi indulásról, a fő- és az alvállalkozói szerepekről, valamint 'látszólagos' versenyzői ajánlatok beadásáról".

Az SAP-t 7,2 millióra bírságolta a GVH egy másik hasonló ügyben, amikor a cég a Synergon nevű informatikai céggel folytatott előzetesen tárgyalásokat "lehetséges fő- és az alvállalkozói szerepekről, nyertességük esetén egymás bevonásának mértékéről". 2006-ban újabb bírságot szabtak ki a cégre, amiért a Paksi Atomerőmű egyik pályázatán a cég ismét hasonló egyeztetéseket folytatott a Synergonnal még az ajánlatok beadása előtt. (Olvassa el Vahl cégének kartell-ügyeiről szóló cikkünket!)

A Fidesz szerint ez Bajnai alkalmatlanságát jelzi

Az MSZP-s Horváth Csaba a gazdasági bizottság ülése után azt mondta, hogy Vahl Tamás emberileg és szakmailag korrekt döntést hozott, hiszen munkáját nagy mértékben akadályozta volna, ha személyét naponta támadások érik. Hozzátette, ez komoly terhet jelentett volna a kormányzatnak is.

Bajnai Gordon kormányfő alkalmatlanságát jelzi, hogy immár második miniszterjelöltje vált alkalmatlanná a pozíció betöltésére - reagált Vahl visszalépésének hírére csütörtökön Bencsik János, a Fidesz országgyűlési képviselője. , Mint mondta, Bajnai Gordon a gazdasági miniszteri posztra egy, a "kartellezésben gyakorlattal rendelkező üzletembert" jelölt, aki végül a külső, civil nyomásra döntött úgy, hogy - hitelességi problémák miatt - mégsem vállalja a tárca irányítását.

Létrejött a kormány

Vahl visszalépésétől függetlenül csütörtökön hivatalosan is megalakult az új kormány, miután Bajnai Gordon ellenjegyezte a köztársasági elnök határozatát a miniszteri kinevezésekről. A Bajnai-kormány pénteken tartja első ülését, amelyen első olvasatban tárgyalják a válságkezelő tervet. A miniszterek hétfőn teszik le esküjüket az Országgyűlés előtt.

A kormányfő ellenjegyzésével a Miniszterelnöki Hivatal négy államtitkára is hivatalba lépett: Csizmár Gábor a társadalompolitika összehangolásáért felelős tárca nélküli miniszter, Kiss Péter mellett lesz államtitkár, Baja Ferenc az infokommunikációért felelős, Szigetvári Viktor a miniszterelnöki kabinetirodát vezeti államtitkárként, Tordai Csaba pedig jogi és közigazgatási államtitkárként dolgozik a MeH-ben.