Tárgyalásokat követeltek a Kossuth téren tüntető szakszervezetek

Vágólapra másolva!
Több ezren gyűltek össze szombaton a Kossuth téren, a szakszervezetek tüntetésén a válságkezelő intézkedések ellen. A szakszervezetek vezetői petíciót nyújtották át politikusoknak a Parlament bejáratánál. A helyszínen sok volt a civil ruhás rendőr, a környező utcákat lezárták.
Vágólapra másolva!

Petíciót nyújtottak át a szakszervezeti vezetők politikusoknak a Parlament bejáratánál - jelentették a Kossuth térről szombat délben az MTI tudósítói. A petícióban többek között igazságosabb teherviselést követelnek a szakszervezetek, és a tárgyalások haladéktalan megkezdését kezdeményezik. A dokumentumban a szakszervezetek átmeneti adók bevezetését követelik az értékesebb vagyontárgyakra és a tőkejövedelmekre.

Szombaton 11 órakor kezdődött el a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) által szervezett demonstráció a Kossuth téren, a Parlament előtt. Az eddig megismert válságkezelő intékedések ellen tiltakozó tüntetéshez valamennyi szakszervezeti konföderáció csatlakozott.

Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke tárgyalásokat sürgetett a tervezett intézkedésekről. Azt mondta: szerinte elkerülhető a gazdasági válság után a társadalmi válság, ha a kormány meghallgatja a szakszervezeteket.

A béren kívüli juttatások megadóztatását, az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések adókedvezményének megkurtítását és a nyugdíjrendszert bírálta beszédében Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke. Borsik bejelentette: az autonómok arra szólítják fel a kormányt, hogy április 24-ére hívja össze az Országos Érdekegyeztető Tanács ülését, és ismertesse programját.

Az MTI tudósítójának becslése szerint mintegy 2 500 ember jelent meg kezdéskor a téren, a szervezők szerint több ezren voltak. A környező utcákat lezárták, a helyszínen alig tucatnyi egyenruhás rendőr és két mentőautó volt látható, de a jelenlévők között sok volt a civil ruhás rendőr, illetve a civil biztonsági szolgálat munkatársa.

A tüntetésre sokan érkeztek vidékről is. A tiltakozók transzparenseket hoztak magukkal, az egyik táblára például azt írták: "Munkás, dolgozó, ébredj, meglopnak 18 éve!". A Rákóczi-szobornál felállított kivetítőn pedig azt lehetett olvasni: "Ne így! Közösen az aránytalan közterhek ellen!"

A demonstráció délben véget ért a Szózat eléneklésével. A tüntetésen a rendőrség közleménye szerint nem történt rendbontás. Az MTI tudósítója szerint 3 000 ember vett részt a rendezvényen.

Nyakó István, az MSZP szóvivője azt mondta a tüntetés után: a szociális párt továbbra is nyitott a tárgyalásokra a szakszervezetekkel, akikkel a munkahelyek megőrzésért való küzdelemben egy oldalon állnak. A szóvivő hozzátette: ennek a küzdelemnek ára van, mert csak akkor tudnak fellépni a közös ügy védelmében, ha a gazdasági válság diktálta állami kiadáscsökkentést végrehajtják. "A kikerülhetetlen és szükséges változások a szakszervezetek legfőbb céljai eléréséhez, azaz a munkahelyek megőrzéséhez elengedhetetlenek" - jelentette ki Nyakó.