Ellenzéki zúgolódás közben szólalt fel Bajnai

Vágólapra másolva!
Minisztereinek eskütétele után a válságkezelő csomagja mellett érvelt a parlamentben Bajnai Gordon miniszterelnök, akinek mondandóját az ellenzék időnként hangos zúgolódással kísérte. A miniszterelnök életmentő műtéthez hasonlította a kormány programját, amely mindenkitől áldozatot követel. A parlamenttől azt kérte: hosszabbítsa meg ülésszakát, hogy minden intézkedést el tudjon fogadni még a nyár előtt. Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője szerint az őszinte beszéd jegyében Bajnainak is be kellene ismernie, hogy a kormányoldal elszúrta az elmúlt hét évet.
Vágólapra másolva!

Letette az esküt hétfőn a Bajnai-kormány tizennégy minisztere a parlamentben. Az ünnepélyes eskütételre az ülés kezdetén, napirend előtt került sor. Az eskütétel után a miniszterek a kézjegyükkel látták el az esküokmányokat, majd a képviselők elénekelték a Himnuszt. Bajnai Gordon ezután egyenként kezet fogott valamennyi miniszterével, akik hétfő délelőtt vették át a kinevezési okiratot a köztársasági elnöktől.

A Fidesz - ellentétben a Gyurcsány-kormány alatti gyakorlattal - nem vonult ki a miniszterelnök parlamenti felszólalása alatt, bár az ellenzéki padsorokból néha zúgolódással fogadták Bajnai mondandóját. Bajnai erre reagálva a politikai kultúráról tett egy megjegyzést.

A kormányfő a vasárnap nyilvánosságra hozott válságkezelő program szükségességéről beszélt. Mint mondta, az ország növekedési előrejelzését még a februári várakozáshoz képest is lejjebb, mínusz hat százalékra kell levinni, de hasonlóképpen járt el Németország, Franciaország, Olaszország is. Ennek megfelelően módosítani kell a gazdasági terveket is, hogy a hiány ne növekedjen fenntarthatatlan méretűre - tette hozzá.

A miniszterelnök szerint gyors, határozott cselekvéssel kivezethető az ország a válságból. Mint mondta, a program négy pillérre épül: a védelem, az egyensúlyteremtés, a növekedés újraindítása és a bizalom újjáépítése.

Dolgos kezek

Bajnai szerint a védelem pillére azt jelenti, hogy a családokat, vállalkozásokat meg kell védeni a válság hatásaitól. Példaként említette, hogy 700 ezer család finanszírozza jelenleg hitelből az otthonát, egymillióan pedig az autójukat.

Az egyensúlyteremtés pillére a gazdaság egyensúlyba hozataláról szól, a kormányfő ide sorolta a megszorítások egy részét. Mint mondta, lényegesen többet költ az ország szociális és védelmi kiadásokra, az állam működtetésére, mint a szomszédos országok, ezért ezekből el kell venni. Úgy fogalmazott: mindenki tudja, hogy "az injekció lehet, hogy fáj, de megóv hosszú távon a betegségtől. Azt kell mondanom a magyar lakosságnak, hogy itt most nem injekcióról, hanem műtétről, életmentő műtétről van szó".

A harmadik pillér a növekedés újraindítása, hogy az ország ismét közeledjen az Európai Unióhoz, ehhez viszont az uniós átlagnál gyorsabban kell növekedni - mondta Bajnai, aki szerint ehhez két akadályt kell elhárítani: szűnjön meg az, hogy kevesek fizetnek magas adót, és annak legyen jobb, aki dolgozik. Ezt szolgálják a két lépcsőben - idén évközben, illetve a jövő év elején - bevezetett adóváltoztatások. A másik akadály pedig, hogy mindössze a felnőtt népesség alig több mint fele dolgozik. "Magyarországnak a kilábaláshoz sokkal több dolgos kézre van szüksége" - jelentette ki. Bajnai szerint ezért ösztönözni kell a munkát, ezt a célt szolgálja a nyugdíjkorhatár emelése, a gyes-gyed rövidítése, illetve a rokkantnyugdíjazás szigorítása.

Összedrótozva

A negyedik pillér a bizalom újjáépítése Magyarországon és Magyarország iránt - mondta Bajnai. Szerinte drámaian romlott az ország külső megítélése, ezért a Magyarországot kívülről finanszírozók felé meg kell mutatni, hogy az intézkedésekkel csökkenteni lehet az adósságot, és ismét vonzó befektetési célponttá tud válni. Ehhez járul hozzá az "egymás közti bizalom helyreállítása", amiért Bajnai szerint a politikusoknak is tenni kell ezért, a "parlamenti patkó mindkét oldalán". Végül Magyarország önbizalmát is helyre kell állítani, ezt szolgálja a munkát középpontba állító program - tette hozzá.

"Össze vagyunk drótozva" - fogalmazott Bajnai, aki szerint egymásra van utalva az egész ország, ezért minden társadalmi csoporttól azt kérte, vállaljon részt a válságkezelésben. "Ha baj van, együtt sírunk, hogy majd együtt nevethessünk, ha jobb lesz a helyzet" - tette hozzá.

Végül a kormányfő azt mondta: a parlamenttől azt kéri, hogy meghosszabbítva ülésszakát még a nyár előtt fogadja el azokat az intézkedéseket, amelyek az ország talpra állításához szükségesek.

Forrás: MTI
Eskütétel

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője napirend előtti felszólalásában arról beszélt: az őszinte beszéd jegyében Bajnai Gordonnak is be kellene ismernie, hogy a kormányoldal elszúrta az elmúlt hét évet, és ebben magának a kormányfőnek is része volt három éven keresztül. A politikus szerint az elmúlt hét évben nem előre ment az ország, hanem 15 évet haladt vissza; az államadósság, a gazdasági hanyatlás és a gazdasági erő tekintetében ott tart, ahol az 1990-es évek közepén.

Az MSZP-frakció elszántan ki fog tartani a kormány válságkezelő programja mögött - mondta Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője hétfőn a parlamentben napirend előtt. Szerint a felsorolt intézkedések arról szólnak, hogy a "legvégső határig kellett elmennünk, és ott kellett a rossz és a rosszabb között választani".

Bajnai látja az egyetértés csíráit

Az SZDSZ azért támogatta a jelenlegi kormányt, mert az működőképes válságkezelést ígért és Bajnai Gordon képes volt vállalni azokat a lépéseket, amelyektől a pártpolitikusok "hanyatt-homlok menekülnek" - mondta napirend előtti felszólalásában Kóka János. A szabad demokraták frakcióvezetője közölte: egy elvesztegetett év után újra esély nyílik a cselekvésre, a forint erősítésére, a megtakarítások és a munkahelyek megőrzésére, ezért a programban lévő válságintézkedéseket az SZDSZ kész támogatni.

A felszólalására elhangzott reagálásokkal kapcsolatban Bajnai Gordon azt mondta, hogy két dologban nyit új fejezetet: egyrészt röviden válaszol, másrészt egyetértés csíráját keresi a hozzászólásokban. Hozzátette, még Navracsics Tibor beszédében is felfedezte az egyetértés csíráját, szerint ugyanis egyetértenek abban, hogy a gazdasági növekedés beindításához adócsökkentésre van szükség, illetve, hogy a bizalmat erősítő intézkedések kellenek.