Törvénybe iktatták a bejegyzett élettársi viszonyt

Vágólapra másolva!
Mostantól az azonos nemű párok is regisztrálhatják kapcsolatukat, a Parlament ugyanis hétfőn elfogadta a bejegyzett élettársi viszonyról szóló törvényt. Az élettársi kapcsolatról egyszer már hoztak törvényt, azt azonban az Alkotmánybíróság tavaly megsemmisítette.
Vágólapra másolva!

Elfogadta az Országgyűlés hétfőn a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt, valamint az ezzel összefüggő és az élettársi viszony igazolásának megkönnyítéséhez szükséges módosításokat. Ezzel lehetőség nyílik arra, hogy az azonos nemű párok is regisztrálják kapcsolatukat, ők ugyanis házasságot továbbra sem köthetnek.

Az azonos neműek regisztrált kapcsolatát egyszer már megpróbálták bevezetni, de tavaly decemberben az Alkotmánybíróság megsemmisítette az erről szóló törvényt. Akkor a testület azt kifogásolta, hogy az élettársi kapcsolat intézménye gyakorlatilag megduplázta a házasság intézményét, amit az alkotmány kifejezetten véd.

A most elfogadott törvényjavaslat szerint bejegyezett élettársi kapcsolatot két, tizennyolcadik életévét betöltött, azonos nemű személy létesíthet anyakönyvezető előtt. A képviselők 199 igen, 159 nem és 8 tartózkodás mellett hozták meg a döntést.

A kormány már februárban jelezte, hogy ismét nekifutnak a törvénynek, hogy egységes közjegyzői élettársi nyilvántartást hozzanak létre. A nyilvántartásban azok a párok szerepelnek, akik közjegyző előtt nyilatkoznak arról, hogy élettársi kapcsolatban élnek.

Az új törvényjavaslat idén március elején került újból a Ház elé. A javaslat általános vitájában Avarkeszi Dezső, az igazságügyi tárca államtitkára emlékeztetett arra, hogy az azonos neműek partnerkapcsolatának elismerése a legtöbb európai országban elfogadott, több országban pedig még a házasság is nyitva áll az ilyen párok előtt.

A vitában a Fidesz képviselői közölték: alkotmányellenesnek tartják a bejegyezett élettársi kapcsolatról szóló új törvényjavaslatot. Az elfogadott szabályozásban a házassághoz képest különbség például, hogy az azonos nemű bejegyzett élettársak közösen nem fogadhatnak örökbe gyermeket.