Még az Illatos úton laknak a Kossuth téri libák

Vágólapra másolva!
Továbbra is az Illatos úti ebrendészeti telepen maradnak azok a libák, amelyeket a Kossuth téren engedtek szabadon egy hete. A libák jól vannak, megszokták a környezetet a telep vezetője szerint. Bár sok a jelentkező, egyelőre nem lehet örökbe fogadni őket: az állatvédelmi hatóság dönt a sorsukról.
Vágólapra másolva!

Még mindig az Illatos úti ebrendészeti telepen vannak azok a libák, amelyeket egy hete engedtek szabadon a Kossuth téren. A libák ügyében eljárás folyik, ezért addig nem lehet őket elvinni a telepről. Azért kerültek oda, mert a befogott kóbor állatokat oda kell szállítani.

Azok, akik elengedték a libákat, megszegték az állatvédelmi törvényt, az ugyanis kimondja, hogy állatot kitenni vagy elűzni tilos - mondta az [origo]-nak Kozma Tamás, a telep vezetője. A közterület-felügyelet ezért közigazgatási eljárást indított, vizsgálják a szabálysértést. Annak lezárulásáig az állatokat nem lehet elvinni a telepről.

Kozma szerint az állatvédelmi hatóság egy-két héten belül dönt a libák sorsáról - a lehetőségek között szerepel, hogy menhelyre vagy befogadókhoz kerülnek. Annak azonban kicsi a valószínűsége, hogy magánemberek örökbe fogadhassák a libákat, hiszen "az immunállapotuk ismeretlen" - tette hozzá. Ezt azért hangsúlyozta, mert már a befogás másnapján többen jelentkeztek, hogy szívesen hazavinnék a libákat. Azóta is gyakran, minden nap telefonál valaki.

A több tucat libát a múlt héten kedden engedték szabadon a Kossuth téren a Bajnai megválasztása ellen demonstráló Magyar Gárda tagjai. (A libákkal a Hajdú-Bét 2003-as csődjére utaltak.) Az összezavarodott állatok egy ideig a Néprajzi Múzeum előtti üres területen sétáltak csoportokba verődve. Ezután a közterület-felügyelők összeszedték őket. A libák egy hete élnek az Illatos úti telepen, Kozma szerint "teljesen jól" vannak, megszokták a környezetet.

Az illatosut.hu oldalon az örökbefogadásra váró befogott kutyák fotói között ott szerepel a kennel sarkába tömörülő libák képe is. "A hír igaz, a libák a telepen vannak. Jogi státuszuk egyelőre nem tisztázott, ezért nem elvihetők! A megfelelő élelmet beszerezték nekik" - olvasható a kép mellé írt szövegben. Az "elvihető" rubrikába egy kérdőjelet tettek.