Magyar Nemzet: Bajnai előtt megírták a megszorító csomag bemutatóját

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzet szerint jóval Bajnai Gordon kormányfőnek jelölése előtt kész volt az a megszorításokat ismertető prezentáció, melyet a miniszterelnök vasárnap mutatott be. A McKinsey & Company tanácsadó cég március elején keltezett anyaga szinte szóról szóra egyezik a Bajnai által bemutatott prezentációval - írja napilap.
Vágólapra másolva!

Egyetlen mondat kivételével szóról szóra megegyezik Bajnai Gordon kormányfő megszorító csomagjának vasárnap bemutatott, diákból álló prezentációja egy március elején keltezett anyaggal, melyet a McKinsey & Company tanácsadó cég készített - írja a csütörtöki Magyar Nemzet. (A Bajnai-prezentációt itt tudja megnézni!) A cég által angol nyelven írt anyag borítóján március 4-i dátum szerepel. A két anyag közötti különbség csupán az a mondat a McKinsey-prezentációban, mely a köztisztviselők 13. havi bérének idei eltörlését vonta vissza. A napilap szerint az egyezés azt mutatja, hogy megszorítócsomag vázlata már azelőtt készen állt, hogy Bajnaiból miniszterelnök-jelölt lett.

A McKinseynél nem nyilatkoztak a Magyar Nemzet megkeresésére. A Miniszterelnöki Hivatal (MeH) a napilapnak elismertre, hogy a McKinsey "előzetesen közreműködött a válságkezelő program elemeinek véleményezésében, javaslataikat felhasználták a program véglegesítésekor". A MeH azt állítja: a cég annyiban járult hozzá a Bajnai-prezentációhoz, hogy készített néhány diát, "amelyek sablonja küllemében, vizuális elemeiben meghatározta a végleges prezentáció megjelenését". A Magyar Nemzet viszont azt írja, hogy a két anyag nemcsak küllemében, hanem tartalmában, szerkesztésében és sorrendiségében is azonos. A MeH azt közölte, hogy a tanácsadó cég nem kapott pénzt az anyagért, sőt nincs is szerződésük vele.

Ettől a tanácsadó cégtől származott Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfő 180 milliárdos régiós segélyre vonatkozó javaslata is, amellyel megbukott a március 1-i brüsszeli csúcstalálkozón. Március 10-én Budai Bernadett kormányszóvivő is elismerte, hogy a McKinsey részt vett a javaslat kidolgozásában, de a kormányszóvivő azt állította: ezért nem fizettek a cégnek, sőt, hivatalosan meg sem bízták.