Demszkyt zavarják a Ladában lakó nők

Vágólapra másolva!
Megvonná az engedélyt Demszky Gábor főpolgármester két autóban lakó hajléktalan nőtől arra, hogy tovább parkolhasson lerobbant kocsijuk a Váci úti szervizúton. Anya és lánya szeptemberig kértek haladékot, hogy összegyűjtsék a régi Lada műszaki vizsgájához szükséges pénzt, de Demszky addig sem engedné, hogy elfoglaljanak a parkolóban négy négyzetméter közterületet. A közgyűlés csütörtökön dönt a főpolgármester javaslatáról.
Vágólapra másolva!

A Váci úti szervizút menti parkolók egyikében törtfehér Lada Samara áll leeresztett kerekekkel. Jobbról-balról a közeli irodaházak dolgozóinak elegáns autói fogják közre. A kocsi félig letekert ablakában rózsaszín törülközők száradnak, a szélvédőt kartonpapír fedi, a csomagtartóra az eső ellen műanyag zacskóval takart tömött hátizsákot és gurulós táskát kötöztek. A Ladában két hajléktalan nő - anya és lánya - él.

Jövő csütörtökön dönt arról a Fővárosi Közgyűlés, maradhatnak-e kényszerszállásukon. A kocsi üzemképtelen, ezért egy 2005-ös fővárosi rendelet szerint nem parkolhatna főútvonal vagy tömegközlekedés által járt útvonal mellett. A hajléktalan anya kérésére a fővárosi Városfejlesztési és Városképvédelmi Bizottság februárban mégis hozzájárulását adta ahhoz, hogy a nő a Váci úti szervizúton tárolhassa ingyenesen forgalomképtelen autóját szeptember végéig - négy négyzetméter területen.

Demszky Gábor főpolgármester azonban ellenzi, hogy a bizottság megadta engedélyt, ezért viszi az ügyet a Fővárosi Közgyűlés elé. Demszky előterjesztésében azzal érvelt, hogy a bizottság által megadott hozzájárulás jogszabályt sért. A főpolgármester korábban is megpróbálta már rábírni az engedély visszavonására a bizottságot, de az március 26-i ülésén megerősítette korábbi döntését. Csütörtökön egyszerű szavazattöbbséggel mondják majd ki a végső szót a fővárosi képviselők.

Péntek délelőtti ottjártunkkor a két nőnek szállást adó autó elhagyatottan állt, csak egy foltos fehér kutya aludt takarók és párnák közt a hátsó ülésen, a műszerfal alól pedig nemsokára újabb kutya és három kölyök bújt elő. A kutyák gazdáit a közeli nappali melegedőben találtuk meg. "Nem fogok tudni hova menni" - panaszolta a középkorú, őszes hajú asszony, aki egy éve került az utcára huszonéves lányával együtt. Az anya nem akart arról beszélni, hogyan vett ilyen fordulatot az életük, csak annyit mondott: "Keményen dolgozunk azon, hogy kikeveredjünk ebből."

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

"Nem akartunk fapadosra (éjszakai szállásra - a szerk.) menni, mert az én olvasatomban az istálló. A kocsi volt az egyetlen lehetőség"- magyarázta. Parkolóhelynek azért választotta a Váci úti szervizutat, mert a közelben nincsenek lakóházak, senkit nem zavar, ha ugatnak is a kutyák. Szempont volt az is, hogy nincs messze a nappali melegő fürdési, mosási lehetőséggel. "Itthon vagyok, a hazámban vagyok, még ha nem tetszik is Demszkynek" - mondta.

A kocsinak tavaly decemberben járt le a műszaki engedélye, és lakóinak egyelőre nincs pénze megújítani. Az asszony havi 7200 forint átmeneti segélyt kap, a lánya közmunkában 60-65 ezer forintért dolgozik utcaseprőként. Az anya azt tervezte, hogy szeptember 30-ig - ameddig a bizottság hozzájárulása szólt - összespórolják a műszaki vizsga körülbelül 100 ezer forintos árát. Volna segítségük is: ígéretet kaptak arra autószerelőktől, hogy összefognak, és felkészítik az autót a vizsgára - mesélte.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Ha a közgyűlés megszavazza Demszky előterjesztését, el fogják szállítani az autót - mondta az [origo]-nak Ughy Attila, a Városfejlesztési és Városképvédelmi Bizottság fideszes elnöke. Ő a korábbi üléseken támogatta az asszony tárolási kérelmét, de úgy véli, ez csak kényszermegoldás, fontosabb lett volna megelőzni, hogy a két nő ilyen helyzetbe kerüljön: nem lett volna szabad, hogy kilakoltassák őket, vagy legalább átmeneti szállást biztosítani kellett volna nekik. Hozzátette: "Rendkívül bonyolult és szomorú helyzet. Ez már a végső stádium. Nagyon nehéz jó válaszokat adni."