Piranhával is szennyezték már a parkokat

Vágólapra másolva!
Összetaposva dobják a kukába a műanyag palackokat, ne lopják el a virágokat, a parkok tavaiból ne halásszák ki a halakat, és ne telepítsenek helyettük piranhákat - a budapesti közparkokat gondozó cég szerint már az is óriási segítség lenne, ha ezekre figyelnének a fővárosiak. A közparkok lerobbantsága évek óta probléma, a fenntartó cég szerint a kevés pénz nagy része a vandálok utáni takarításra megy el.
Vágólapra másolva!

"A végén meg természetes úton eloltom" - mondja vizelést imitálva a Városliget közepén egy tábortüzet gyújtó hajléktalan. A baseballsapkás férfi egy hatalmas serpenyőben rizst készül főzni. Szerinte a tűzrakás könnyen megy, mivel van elég szemét a parkban. "Néha a bokrokból, néha a szemétgyűjtőből kell kivenni" - mondja a Petőfi Csarnok felé mutogatva.

A Városligetben csütörtök este a szemetesek szinte konganak az ürességtől, a játszóterek, padok környékén azonban macskaeledeles zacskókra, jégkrémes papírokra, sörös dobozokra, műanyagvillákra bukkantunk. Amíg a Városligetben eloszlik az elszórt szemét, a Margitszigeten főként a Margit híd felöli bejáró alatt koncentrálódik, ott viszont női cipő mellett még használt síbakancsot is találtunk.

A fővárosi közparkok állapota évente visszatérő probléma. Kocsis László, a főváros fontosabb zöld területeinek - Margitsziget, Városliget, Gellérthegy, Népliget, Hajógyári-sziget - fenntartásáért felelős Főkert Zrt. vezérigazgatója szerint a parklátogatók hanyagsága miatt a források jelentős részét felújítások, talajpótlások helyett kénytelenek a rongálások utáni károk helyreállítására, illetve az eldobált szemét összegyűjtésére fordítani.

Kocsis szerint egy hét alatt a Margitszigeten 12 800, a Városligetben pedig 14 500 darab műanyagpalackot gyűjtenek össze. A Főkert vezetője szerint a fővárosiak többféle módon is megkönnyíthetnék a parkfenntartók munkát. Már az is óriási segítség lenne:

- ha összetaposva dobnák a szemétbe a műanyag palackokat, így nem kéne olyan gyakran üríteni a szemeteseket

- ha nem lopnák el a kiültetett virágokat, a tavasszal kiültetett 350 ezer virágnak 10 százaléka tűnik el egy hónap alatt

- ha nem rongálnák meg a padokat és a játszótereket

- ha nem gyújtanának tüzet a parkokban

- nem lopnák ki a halakat a margitszigeti tóból, helyükre nem telepítenének piranhát, nem dobálnák tele szeméttel a városligeti tavat

- ha a kutyák után eltakarítanák az ürüléket

- ha nem mástól várnák el, hogy rend legyen a parkokban

Hasonlókról az [origo] által megkérdezett budapestiek többsége is beszámolt. "Kutyaszar, hányás, döglött macska" - sorolja kapásból a Margitszigeten egy pár férfi tagja. "Találtunk használt óvszert is, gusztustalan meg a gyerekeknek se való a látvány" - teszi hozzá a nő. Egy idősebb asszony azt nehezményezi, hogy több parkban is megrongálják a padokat. "Az emberi gonoszság kijön a tárgyaknál" - mondja az unokájával sétálgató nő. A Városligetben vacsorát főző hajléktalan szerint a legtöbb kárt épp a hajléktalanok okozzák, akik borosflakontól kezdve mindent szétdobálnak a parkokban.

Kocsis szerint ugyancsak problémát jelent, hogy több éve nem emelkedik a parkokra fordított összeg nagysága. A főváros a költségvetésnek 3 ezrelékét - 1 milliárd 450 millió forintot - fordítja a közparkokra, miközben a nyugat-európai nagyvárosokban ez az összeg jóval magasabb. Párizsban például - Kocsis szerint - a költségvetés egy százalékát teszi ki ez az összeg. A megfelelő működéshez legalább a pénz duplájára lenne szükség - közölte a vezérigazgató.


Síbakancs a Margitszigeten

Felmerült, hogy idén az összeg tovább fog csökkeni - mondta az [origo]-nak a Főkert vezetője. A fővárosnak jelenleg nincs költségvetése, Hunvald György VII. kerületi polgármester előzetes letartóztatása óta ugyanis az MSZP-SZDSZ koalíciónak nem volt többsége a közgyűlésben, így eddig nem sikerült elfogadni a költségvetést sem. Így nem tudni, idén mennyi pénzt kap a Főkert, a cég munkatársai ezért a húsvétot megelőző héten a korábbi évekkel szemben hétvégén nem takarították a parkokat. Hagyó Miklós MSZP-s főpolgármester-helyettes ezt követően ígéretet tett arra, hogy a tavalyihoz hasonló összeg idén is biztosított lesz. Kocsis ezzel kapcsolatban mindössze annyit mondott, a konkrét összeg csak a büdzsé elfogadása után derül ki.

Az [origo] szerette volna megkérdezni, hogy elmúlt években miért nem nőtt a parkok szánt összeg nagysága, a főpolgármester-helyettest azonban nem sikerült elérnünk. Hagyó Miklós titkárságán azt mondták, keressük a Főkertet.