A Deloitte nem felelős Postabank-ügyben

Vágólapra másolva!
A kormány megvárja a bíróság írásos ítéletét a Magyar Állam által a Postabank könyvvizsgálói ellen indított perben, a perköltséget a költségvetés általános tartalékából fizeti ki.
Vágólapra másolva!

Az államnak a Deloitte-tal szembeni keresetének elutasítása jogerős, az államnak fizetnie kel - közölte Budai Bernadett kormányszóvivő a Népszaványak arra a hírére reagálva, hogy a Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta a Fővárosi Bíróság tavaly októberi ítéletét, amelyben elutasították a magyar állam keresetét a Deloitte-tal szemben. Hozzátette: az állam a perköltséget a költségvetés általános tartalékából fedezi majd. Budai Bernadett elmondta: a kormány minden további jogi lehetőséget megvizsgál álláspontjának képviseletére, köztük a felülvizsgálati kérelem lehetőségét is.

A pereskedés több mint tíz éve, az Orbán-kormány idején kezdődött, amikor a Pénzügyminisztérium kártérítési pert indított a Postabank három könyvvizsgálója - a Prudentia, a Deloitte és az Arthur Andersen - ellen - idézte fel a Népszava. Az állam akkor úgy vélte, az alperesek kezdettől fogva "kozmetikázták" a bank mérlegeit.

A könyvvizsgálók tevékenységének átvilágítása nem sokkal a Postabank vezetői elleni büntetőeljárás kezdete után indult. Az állam akkor kétféle jogcímen követelt kártérítést a három cégtől. Egyrészt, mert a hatalmas tőkevesztés miatt tízezer forintról öt forintra kellett a Postabank részvényeinek névértékét leszállítani. Emellett a 42 milliárd forintos, többségében már állami tulajdonú jegyzett tőke 20 milliósra olvadt. Ráadásul a büdzsének 152 milliárd forinttal kellett konszolidálnia a Postabank több mint 170 milliárdos rossz minősítésű hitelállományát.

A mintegy 700 millió forintos perköltségű, bő tíz éve tartó jogorvoslati huzavonában legutóbb a nemzetközi Deloitte Kft.-t találta vétlennek a bíróság.