Bajnai a nyertesek országát ígérte az MSZP-nek

Vágólapra másolva!
A nyertesek országáról beszélt Bajnai Gordon miniszterelnök az MSZP választmányi ülésén, melyen a válságkezelő program első lépéseiről tájékoztatta a kormánypártot. A választmány elfogadja a párt jövő évi költségvetését, és döntenek az európai parlamenti választás kampányáról is.  
Vágólapra másolva!

A kormány válságkezelő programja lehet, hogy nem világ legjobb programja, de a nyertesek országát teremtheti meg - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök az MSZP választmányának szombati ülésén Budapesten. A miniszterelnök beszédében megismételte, hogy nagyon sok fájdalommal jár a válságkezelés, de ha Magyarország nem halad a határozott, gyors cselekvés útján, egyre gyorsabb lehet a lecsúszás, az ország súlyos társadalmi, szociális, gazdasági válságba kerülhet. Az áldozatnak van értelme, mert a lemondás eredménnyel jár, az út végén magabiztosabb, erősebb, fejlődőbb Magyarország áll - mondta a kormányfő.

Bajnai Gordon az új kormány tervezett válságkezelő lépéseiről tájékoztatta az MSZP választmányát, amely szombati ülésén a párt 2008-as zárszámadását, illetve a 2009-es költségvetést tárgyalja meg. Szó lesz ezen kívül a párt európai parlamenti választási kampányáról is, és megkezdődik a választmány tisztújításának előkészítése.

A miniszterelnök beszédében alávaló, alattomos, orvul elkövetett tettnek nevezte a tiszalöki gyilkosságot. (Az újabb roma elleni támadásról szóló riportunkat itt elolvashatja). Mint mondta, az újabb cigányellenes támadás egy sorozat része, amelynek bármi is legyen a motivációja, a Magyar Köztársaság biztonsága elleni szégyenleges, állatias cselekedet volt. "Igaz, állatok ilyen motivációval nem rendelkeznek" - jegyezte meg. Hozzátette, a kormánynak segítenie kell rendőrséget feladata elvégzésében, hogy minden bűnös elnyerje a büntetetését, és a közbiztonság erősítésével ne kelljen Magyarországon senkinek sem félnie.

A testület ülésének kezdetén Simon Gábor, választmányi elnöke bejelentette, hogy a szocialista frakció jövő héten a parlamentben a holokauszt-tagadás büntethetőségéről szóló törvényjavaslatot kezdeményez. Az országgyűlési képviselőknek feladatuk, hogy törvényt alkossanak a holokauszt-tagadók megbüntetésére - mondta a kormánypárti képviselő. Radnóti Miklós költő születésének 100. évfordulójára utalva Simon azt mondta: ma újra csizmák menetelését hallani, jelszavakat skandálnak nyilas jelmezbe öltözött szörnyetegek, akik nyíltan vállalják a holokauszt tagadását.

A testület üléséről tartott sajtótájékoztatón délután Simon azt mondta: a választmány szerint a kormánynak kezdeményezőbbnek kell lennie a szociális krízis megoldásában, és igazságosabb teherelosztásnak kell érvényesülnie. Szerinte a testület zárt ülésén a résztvevők egyhangúlag egyetértettek azzal, hogy a válság legfontosabb tanulsága, hogy az ország teljesítményétől nem független a szociális jólét. Többen beszéltek arról is az ülésen, hogy több támogatást kell adni a kis- és középvállalkozásoknak, mivel ők lehetnek azok, akik a foglalkoztatás fenntartásával hozzájárulnak a gazdaság erősödéséhez.

A Fidesz szerint egy felhatalmazás nélküli kormány felhatalmazás nélküli brutális megszorító csomagját hagyta jóvá az MSZP szombati választmányi ülésén, és ezzel a szocialisták végérvényesen magukra veszik ezt a csomagot - mondta Cser-Palkovics András, az ellenzéki párt helyettes szóvivője szombaton. Hozzátette, szerintük a csomag nem alkalmas a válság kezelésére, és hibás logikát követ, mikor mindent a hiány kezelésének rendel alá. A Fidesz szerint a megszorító intézkedések miatt az amúgy is visszaeső fogyasztás drámai mértékben csökken majd, az adóemelések megfojtják a gazdaságot, és azoktól veszik el a lehetőséget - például a családoktól, az idősektől és a szerényebb anyagi körülmények között élőktől -, akik elsősorban eddig is hazai termékeket vásároltak - tette hozzá.