Fokozott rendőri biztosítás mellett virrasztanak Tiszalökön

Vágólapra másolva!
Szombatról vasárnapra virradóra rendőri biztosítás mellett zajlik a virrasztás Tiszalökön, ahol szerda éjjel lőttek agyon egy éppen munkába induló roma férfit. Az özvegynek és családnak 80 ezer forintnyi összeget és élelmiszert gyűjtöttek. A tiszalökiek a gyilkosság előtt többször láttak a környéken igazoltató álrendőröket.
Vágólapra másolva!

Rendőri biztosítás mellett tartottak virrasztást a szerdán meggyilkolt Kóka Jenő emlékére Tiszalök cigánysorán, az áldozat családi házának udvarán. Az 53 éves férfit szerdán délután fél kettőkor temetik el a helyi temetőben - írta a RomNet internetes lap szombaton.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településre vezető utakat rendőrök ellenőrzik, minden autóst megállítanak és igazoltatnak, míg a tragédia helyszínén nyolc rendőr vigyázza az emlékezőket - mondta a lapnak Léderer András, az SZDSZ Új generáció elnöke, a parlamenti párt ügyvivője, aki maga is részt vesz a szombatról vasárnapra virradóra rendezett gyertyás virrasztáson.

Léderer András a RomNetnek azt mondta: élelmiszert, üdítőt és ásványvizet vittek délután az özvegynek és családjának, és átadták neki a család megsegítésére gyűjtött 80 ezer forintot. Mint mondta, kisebb riadalom tört ki a közel ötven virrasztó és az őket vigyázó rendőrök között, ugyanis a közelből egy hatalmas durranást hallottak, ami miatt azt hitték, ismét lövés dörrent a Nefelejcs utcában. Az utcára kitódult tömeg néhány perc múlva megnyugodott, mert kiderült, a hang egy közeli udvaron keletkezett égetés közben.

A RomNet helybéli romáktól úgy értesült, hogy Kóka Jenő meggyilkolása előtt többször is feltűnt egy sötét terepjáró a környéken, és figyelte az utcában élő romákat. Egy alkalommal két férfi, fejükön csuklyát viselve, rendőrség, police feliratú láthatósági mellényben és fekete, katonai jellegű ruhában megállította az autósokat igazoltatást színlelve. Elkérték a sofőr papírjait, majd a családjukról és a környéken élő cigányokról érdeklődtek. A RomNet szerint ezeket az autósokat a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai már kihallgatták, és több olyan információt is közöltek, amely közelebb vihet a tettesek személyazonosságának megállapításához.

A rendőrség mellett az ügyben saját szakállukra magánnyomozók is vizsgálódnak, és a lap szerint többen arra jutottak, hogy egy olyan vadásztársaságnak a tagjai állhatnak a háttérben, akiknek személyes konfliktusuk volt a meggyilkoltakkal. A látótérbe került család tagjai erdészek, fegyverbolt-tulajdonosok, és két sötét színű terepjáróval és több sörétes, illetve maroklőfegyverrel is rendelkeznek. Ráadásul szerintük a támadások helyszínei közelében valamilyen érdekeltségük is van. A családtagok jártasak a fegyverhasználatban is, és ezt bizonyítja az is, hogy céllövészetben több versenyt is megnyertek.

Kóka Jenőt szerdán a tiszalöki temetőben helyezik végső nyugalomra. A férfit az Országos Cigány Önkormányzat, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat, valamint a Roma Polgárjogi Mozgalom saját halottjának tekinti.

Tiszalökön szerda éjjel lőtték agyon az éppen munkába induló roma férfit. A Nemzeti Nyomozó Iroda összesen hét további hasonló esetben nyomoz.