Még nem meri halálra ítélni a Fidesz Bajnai csomagját

Vágólapra másolva!
Bár a Fidesz politikusai folyamatosan bírálják a Bajnai-kormány intézkedéseit, a párt vezetői nem tudták egyértelműen megmondani az [origo]-nak, hogy mit tartanának meg és mit törölnének el a kabinet fájdalmas intézkedéseiből, ha hatalomra kerülnek. A párt politikusai azt állítják: nem ismerik a részleteket, így nem tudják megmondani, hogy mit tartanának meg, illetve azt sem tudják kiszámítani, hogy milyen állapotban lesz jövőre az ország, mennyit lehet engedni a megszorításokból. A párt frakcióvezetőjét azért felhúzta a kérdés.
Vágólapra másolva!

"Nem tudom megmondani, hogy visszaállítjuk-e a 13. havi nyugdíjat" - mondta ingerületen az [origo]-nak Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője, miután munkatársunk többször megkérdezte tőle: a Fidesz hatalomra kerülése esetén eltörli-e a Bajnai-kormány általa sokat támadott megszorító intézkedéseit. Navracsics többször is azzal próbálta megkerülni a kérdést, hogy a Bajnai-csomag szerinte nem szolgálja az ország érdekeit, az ugyanis visszafogja a gazdaság teljesítményét, illetve csökkenti a fogyasztást, egyértelmű választ azonban csak a kérdés többszöri megismétlése után adott.

Bajnai április 14-én ismertette részletesen programját. E szerint megszűnne például a közszféra 13. havi illetménye, idén már nem fizetnék ki a 13. havi nyugdíj második felét, két évre csökkentenék a kisgyermekkel otthon tölthető időt, és fokozatosan felszámolnák a gázártámogatást. (Bajnai programjáról részletesen ebben a cikkünkben olvashat.)

A gyesen Kósa nem gondolkodna

A Fidesz a csomag több elemét is kifogásolta. Varga Mihály, a Fidesz alelnöke a múlt héten azt mondta: a kormány programja munkahelyellenes, szerinte az tíz-, százezres nagyságrendben fogja megszüntetni Magyarországon az állásokat. Varga a lakástámogatások megszüntetését, valamint az áfa és a jövedéki adó emelését kifogásolta. Szijjártó Péter, a párt szóvivője az építőipart érintő terveket kritizálta, az ingatlanadóról pedig azt mondta, hogy igazságtalan. Fónagy János fideszes parlamenti képviselő 20 ezer vasúti munkahely megszűnésével riogatott, a szintén fideszes Iván László pedig azt mondta: a nyugdíjasok az adóemelések fő vesztesei. Arról azonban egyik ellenzéki politikus sem beszélt, hogy ezeket az intézkedéseket eltörlik-e, ha a Fidesz nyeri meg a következő választásokat, amire a jelenlegi közvélemény-kutatások szerint egyértelmű esélye van.

Navracsics elismerte, egyelőre nem tudják, mit fognak csinálni kormányzati pozícióban a fájó intézkedésekkel. A frakcióvezető ezt azzal magyarázta, hogy lehetetlen előre megmondani, mekkora lesz jövőre a recesszió, illetve milyen állapotban lesz a gazdaság. Kósa Lajos, a párt alelnöke az [origo]-nak azt mondta: azért nem jelentik ki, hogy a csomag egyes elemeit eltörlik-e vagy sem, mert a kormány a javaslatait még nem dolgozta ki részletesen. "Egyelőre nem láttunk leírva semmit, így ezekről érdemben nem is lehet beszélni" - fogalmazott Kósa.

A debreceni polgármester egyedül a gyes és a gyed szűkítéséről mondta, hogy azokat valószínűleg visszacsinálnák. Arra a kérdésre, hogy a többi megszorító lépéssel - például a gázártámogatás megszüntetése - milyen tervei vannak a Fidesznek, Kósa annyit mondott, egy-egy dolgot nem érdemes kimazsolázni, azok ugyanis komplexen, egységes rendszeren belül működnek. Kósa szerint ennek ellenére a fideszes politikusok azért kifogásolnak konkrét lépéseket a Bajnai-csomagon belül, mert azok többször önmagukkal kerülnek ellentmondásba. Példaként az építőipart említette, amelyet a kormány külön támogatni akar, ennek ellenére a lakásépítési támogatások megszüntetésével mégis sújt.

Az út nem jó

Megkérdeztünk több fideszes politikust arról is, hogy nem érzik-e ellentmondásosnak, hogy miközben kifogásolják a kormány terveit, a következő Fidesz-kormányzáshoz Orbán Viktor pártelnök felkérésére készült, Jövőkép címmel márciusban megjelent kötet szintén fájdalmas intézkedéseket javasol. (Erről részletesebben itt olvashat.)

Átalakítás és átalakítás között is van különbség - jelentette ki erről Kósa Lajos, aki szerint nem biztos, hogy egy konkrét lépés megvalósítását ugyanúgy képzeli a jelenlegi kormány, mint a Fidesz. Egy vezető beosztású, név nélkül nyilatkozó fideszes politikus pedig azt mondta: a Jövőkép-ből kell dolgozni, de a kormány által képviselt út nem jó.