A főügyészség nyomoz a dunaújvárosi polgármester ingatlanügyében

Vágólapra másolva!
A hűtlen kezelés gyanújába keveredett dunaújvárosi polgármester ügye átkerült a Központi Nyomozó Főügyészséghez. Kálmán András (MSZP) mentelmi jogának felfüggesztését később kérheti az ügyészség a Magyar Nemzet szerint. A politikussal kapcsolatba hozott ingatlanügyben a Hankook gumigyár is érintett - írja a lap.
Vágólapra másolva!

A Központi Nyomozó Főügyészség vizsgálja a dunaújvárosi polgármester, Kálmán András (MSZP) ingatlanügyét. A Fejér megyei főügyészség szerint a politikus megalapozottan gyanúsítható különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel, de mivel az érintett országgyűlési képviselő, mentelmi joga van. Emiatt az ügy a Központi Nyomozó Főügyészségre került át április elején - írja a Magyar Nemzet.

A lapnak Keresztes Imre, az ügyészség vezetője azt mondta, áttanulmányozzák az eddigi iratokat, és ha kell, kérik Kálmán András mentelmi jogának felfüggesztését. Büntetőeljárás csak akkor indítható, ha a parlament megszavazza a mentelmi jog felfüggesztését - tette hozzá.

A Magyar Nemzet szerint egy frissen alakult cég, a Pentele Kft. részben az önkormányzattól, részben gazdálkodóktól négyzetméterenként 800-900 forintért vette meg azt a dunaújvárosi földterületet, amelyet a művelés alóli kivonás után négyzetméterenként 3100 forintért adott el a Hankook gumigyártó cégnek. Az ügylettel a lap szerint mintegy 300 millió forintos kár érhette a várost, mivel az önkormányzat még az adásvétel előtt kiszállt a Pentele Kft.-ből, és a cégbe apportált 20 hektáros területe után csupán a művelés alóli kivonás előtti értéket kapta meg.