Megvan a pénz Magyarosi holttestének hazaszállításához

Vágólapra másolva!
Szerdán hozhatják haza a Bolíviában lelőtt Magyarosi Árpád holttestét, miután a Magyar Vöröskereszt előteremtette ennek költségét. A pénz gyűjtésből folyt be, amelyet a szervezet kiegészített segélyalapjából. Közben egy bolíviai lap névtelen forrásra hivatkozva arról írt, hogy az ügyben letartóztatott két gyanúsított - köztük a magyar Tóásó Előd - beismerték, hogy egy felforgató csoport tagjai voltak.
Vágólapra másolva!

Megvan a Magyarosi Árpád holttestének hazaszállításához szükséges pénz, a Magyar Vöröskereszt már át is utalta az összeget az ügyet intéző bolíviai ügyvédi irodának - mondta Harrach Gábor, a szervezet kommunikációs vezetője kedden. A Magyar Vöröskereszt az általa összegyűjtött adományokból és saját segélykeretéből fedezte a költségeket. A szervezet számlájára az ország minden részéből, valamint Erdélyből is érkeztek pénzösszegek, a marosvásárhelyi Bernády Alapítvány például ezer dollárral támogatta a földi maradványok hazaszállítását.

A szervezet a hét végéig folytatja a gyűjtést, a még hiányzó összeget a Magyar Vöröskereszt saját segélykeretéből előlegezte meg. Az El Deber című bolíviai újság keddi internetes beszámolója szerint a Santa Cruzban lévő holttestét szerdán szállítják Budapestre Madridon keresztül.

Beismerésről ír egy bolíviai lap

Közben bolíviai lapértesülés szerint a letartóztatott Tóásó Előd és Mario Tadic állítólag bevallották, hogy egy felforgató csoport tagjai voltak, és megbánták az utóbbi hetekben elkövetett tetteiket. A La Razón fővárosi napilap kedden idézett egy névtelen forrást, aki a börtönben beszélt a két férfival. Elmondása szerint a bolíviai-horvát állampolgárságú Tadic minden múltbeli cselekedetét bánja, beleértve kapcsolatát a Rózsa Flores Eduardo által vezetett csoporttal.

A nyilatkozó Tóásóval kapcsolatban azt mondta a lapnak, hogy ő ártatlanabb. Azt állította, hogy a magyar fiatalember arról beszélt neki, hogy Rózsa Flores Eduardo csábította Bolíviába, mert itt megtalálhatja "kedvenc egzotikus madarait és állatait. Más lapértesülések szerint a rendőrség és az ügyészség egy Santa Cruz-i ügyvéd után is nyomoz, aki feltehetően kapcsolatban állt a bolíviai kormány által terrorizmussal gyanúsított Rózsa Flores Eduardóval.

A bolíviai hatóságok április 16-án jelentették be, hogy felszámoltak egy terrorista csoportot, amelynek tagjai szerintük meg akarták ölni Evo Morales elnököt. A kommandósok egy santa cruzi szállodában lelőtték a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó, román állampolgár Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Az akció során őrizetbe vették a magyar állampolgársággal rendelkező Tóásó Elődöt, valamint a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot. Az ügyről szóló összefoglaló cikkünket itt elolvashatja.