Vágólapra másolva!
A légitársaságok utaslistái alapján szűri ki a Vám- és Pénzügyőrség az átszállással Budapestre érkező mexikói és amerikai utasokat. A VPOP szerint az utasok kiindulási helyének ellenőrzése már megkezdődött. Az észak- és középamerikából jövő utasok ellenőrzése kötelező, de vizsgálják a többi érintett országból érkezőket is. Akiről a reptéren bebizonyosodik, hogy beteg, azt azonnal kórházba viszik.
Vágólapra másolva!

Az utaslisták adatainak átvizsgálását és kiadását kérte a Vám-és Pénzügyőrség (VPOP) a Ferihegyi repülőtéren megforduló légitársaságoktól, hogy így szűrje ki a Mexikóból átszállással Magyarországra érkező utasokat. Falus Ferenc országos tiszti főorvos kedden jelentette be, hogy a Mexikóban terjedő, új típusú influenzajárvány elleni védekezéshez a rendőrség és a VPOP segítségét is igénybe veszik.

Sipos Jenő, a VPOP szóvivője az [origo]-nak szerdán azt mondta, hogy a 2. számú Repülőtéri Vám- és Pénzügyőri Hivatal az ÁNTSZ kérésére elkezdte a Mexikóból érkező utasok feltérképezését. A "rendkívüli helyzetre való tekintettel" megkeresték a légitársaságokat és az utaskiszolgálást végző szervezeteket: tőlük kérnek információt arról, hogy az adott járaton várható-e valamely mexikói városból átszállással érkező utas.

A társaságok Sipos szerint folyamatosan elemzik az utaslistáikat, és ha olyan utast találnak, akinek a kiindulási állomása valamelyik mexikói város volt, akkor értesítik a vámőri hivatalt. Az ilyen utasokról a VPOP még érkezésük előtt értesíti az ÁNTSZ Repülőtéri Kirendeltségének vezetőjét, így a reptéri ellenőrző ponton már felkészülten várják.

Az [origo]-nak az ÁNTSZ kommunikációs osztályán is megerősítették, hogy a VPOP, valamint a nagy európai repterek segítségével követik az átszálló utasokat, mivel a tengeren túlról sokan Amszterdamon, Frankfurton, Münchenen keresztül jönnek Budapestre. "Ez egy nagy nemzetközi hatáskör, amiben az átszálló utasok regisztrációjáért és adatfelvételéért a nagy átszálló repülőterek felelnek" - mondta Luif Ibolya, az ÁNTSZ kommunikációs osztályának vezetője, hozzátéve, hogy Európában most mindenkinek érdeke a pontos és gondos ellenőrzés.

Az [origo] megkereste a Repülőtéri Rendőr Igazgatóságot is, Horváth Katalin Fanni szóvivő azonban nem tudta megerősíteni, hogy a rendőrségtől is kért volna adatokat az ÁNTSZ. "Mi nem vizsgáljuk, hogy honnan jönnek az utasok, nem tudok róla, hogy bármilyen statisztikát kéne készítenünk a járványügynek" - mondta.

Kötelező ellenőrzés Észak- és Közép-Amerikára

Az utasok lenyomozása már a hét első felében elkezdődött annak ellenére, hogy a beérkező utasok egészségügyi ellenőrzése csütörtökig nem is volt kötelező. Eddig csupán plakátok hívták fel a Mexikóból érkezők figyelmét, hogy ha betegség tüneteit érzik magukon, javasolt az ellenőrző pontokhoz fordulni.

Csütörtökön azonban változott a helyzet, mivel szerdán este az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 4-esről 5-ös fokozatúra emelte a világjárvány veszélyét jelző riasztási szintet. Az ötös fokozat azt jelenti, hogy a betegség ugyannak a térségnek több mint két országában önálló gócokban alakult ki, küszöbön áll egy világjárvány, és már igen kevés idő van a felkészülésre. Ez új helyzetet teremt - mondták az [origo]-nak az ÁNTSZ kommunikációs osztályán. Ebben a helyzetben már kötelező a fertőzött területekről érkező utasok ellenőrzése. (A riasztás 5-ös fokozatáról itt olvashat bővebben.)

Az ÁNTSZ a pandémiás terv szerint cselekszik, ezért mostantól az Észak- és Közép-Amerikából érkező utasok számára kötelező Ferihegyen a regisztráció és egy kérdőív kitöltése - mondta Luif Ibolya (a tervről lásd külön cikkünket). Erre azért van szükség, hogy nyomon tudják követni a beutazókat: ha az utasokon esetleg itt jelennek meg az új típusú influenza tünetei, a felvett adatok alapján a hatóságok be tudják határolni, hogy mikor érkeztek, kikkel érintkeztek, és milyen lépéseket kell tenni a fertőzés feltartóztatására.

Mivel több európai országban, így Spanyolországban, Nagy-Britanniában, Németországban, Ausztriában és Svájcban is bizonyítottan megjelent már az új vírus, az ő ellenőrzésük is fontos lehet. Egyelőre még nem egyértelmű, hogy számukra is kötelező-e a regisztráció, de az Egészségügyi Minisztérium sajtóosztályán az [origo]-nak azt mondták, hogy ezeket az utasokat is kiemelten kezelik. A minisztérium csütörtök reggeli közleménye azt írja, hogy "minden olyan utas adatait rögzíti az ÁNTSZ, akik fertőzött országokból, térségekből érkeztek".

A közlemény arra is kitér, hogy az ellenőrzés során az utasoknak még a csomagfelvétel és a vámfolyosón való áthaladás előtt jelentkezniük kell a repülőtéri járványügyi szolgálatnál. Egészségügyi állapotukra vonatkozóan kérdőívet kell kitölteniük, és adataikat az ÁNTSZ munkatársai ellenőrzik. Ezen kívül minden érkező utas hőkamera előtt halad el, amely jelzi a 38 Celsius foknál magasabb testhőmérsékletet; az így kiszűrt utasokat azonnal az orvosi szolgálathoz kísérik, onnan pedig az orvosi vizsgálat eredményétől függően azonnal kórházba kerülnek, vagy elhagyhatják a repülőteret.

ÁNTSZ: Mindenki tudja a dolgát

Luif Ibolya közölte: egyelőre a hajókikötők és határátkelők ellenőrzésére nincs szükség, az egy esetleges következő lépés lehetne. A WHO ötös fokú riasztása azonban nem ad okot pánikra, ez nem is a lakosságnak, hanem a járványügyi szerveknek szól, hogy időben felkészüljenek, és aztán felkészülten tegyék a dolgukat, ha szükség van rá - mondta: "Az ÁNTSZ-nél mi 200 éve ezt csináljuk, mindenki tudja a dolgát".

Az ellenőrzések arra szolgálnak, hogy megakadályozzák a Mexikóból származó, világméretű járvánnyal fenyegető új típusú influenza terjedését. A járvány már az Egyesült Államokba is szedett halálos áldozatot, és a WHO szerint nem lehet feltartóztatni.

Az [origo] címkeoldalán a járványról szóló összes cikkünket megtalálja.