Vágólapra másolva!
Az Egészségügyi Világszervezet súlyosbította a járványügyi riasztást a sertésinfluenza vírusának terjedése miatt. Mit jelent ez Magyarország számára, mit kell tennünk? Az ilyen helyzeteket szabályozó terv szerint fel kell készülni egy komoly járványra, ki kell szűrni a vírushordozókat és gyűjteni kell a mintákat. Ha tovább terjed a betegség, akkor jöhet a rendőri biztosítás és a katasztrófahelyzet.
Vágólapra másolva!

"A klasszikus világjárványok kórokozói közül az influenza vírusok maradtak azok, melyek változatlanul évről-évre a legnagyobb számú megbetegedést okozzák világszerte, és (...) olyan új altípusai keletkezhetnek, melyek világméretű katasztrófa előidézésére is képesek lehetnek" - olvasható az Egészségügyi Minisztérium honlapján megtalálható Nemzeti Influenza Pandémiás Terv bevezetőjében. A sertésinfluenza terjedése miatt az eddigi 4-ről 5-re emelte a riasztási szintet szerdán az Egészségügyi Világszervezet, amely azt jelenti, hogy küszöbön áll egy világjárvány (erről bővebben itt olvashat). Az egyes országoknak ilyenkor a kidolgozott pandémiás tervük alapján kell védekezniük a megbetegedések ellen.

A magyar terv - amelynek aktualizált változatát 2008 júliusában Székely Tamás egészségügyi miniszter hagyott jóvá - pontosan rögzíti, milyen intézkedéseket kell tenni abban az esetben, ha egy "új vírus variáns által okozott influenza világjárvány" törne ki. Az intézkedési terv - amely a madárinfluenza-járvány fenyegetése után született - abból indul ki, hogy az emberi influenza vírusok keverednek valamelyik szárnyas influenzavírussal, és így a teljes lakosság védtelenné válik.

Felkészülés, védekezés és pandémia utáni időszak - e három szakaszra bontja a terv a teendőket. Az első időszakban, a felkészülés alatt jelenik meg az új vírus, majd egy idő után kezd emberről emberre terjedni. A vírus megjelenése utáni riasztástól kezdve az állami szervek figyelik a szárnyastelepeken előforduló betegségeket, és ha kell, kiirtják az állatokat. A fő szerep ekkor az Országos Epidemiológiai Központé, amely az ilyen esetekben szokásos szakmai előírásokat követi, de ezeket a terv nem részletezi.

Kiszűrni az influenzagyanús embereket

A következő szakaszban, ha az új vírus már emberről emberre is terjed - ezt az állapotot több ország elérte az elmúlt napokban a sertésinfluenzával, bár Magyarországon eddig nem jelentettek megbetegedést -, akkor az ÁNTSZ-nek haladéktalanul meg kell tennie az "új variáns származási országából érkezőkkel" szemben a járványügyi intézkedéseket. Ebben a rendőrség is segít, ellenőrizheti például a határátkelőhelyeken az "influenzagyanús személyeket". Ezt az intézkedést már kedden meghozta az egészségügyi kormányzat, amikor bejelentették, hogy figyelik repülőtéren a gyanús országból érkező utasokat.

Eközben a lakosság köréből vírusmintákat kell gyűjteni, míg az egészségügyi tárca feladata, hogy felmérje a rendelkezésre álló gyógyszerkészleteket, illetve azt, hogy elérhető-e a megfelelő vakcina. Ennek a legyártása is elkezdődik, és ha szükséges, plusz költségvetési forrásokat csoportosítanak át a vírus elleni védekezésre. A szakmai anyag szerint be lehet vonni a katasztrófavédelmi szerveket is a feladatokba.

A terv azt is előírja, hogy a lakosságot, illetve a médiát folyamatosan tájékoztatni kell a járványveszélyről és a védekezés módjáról.

Elkülönítés, oltási sorrend, rendőri biztosítás

Amikor a vírus már "fokozott intenzitással folyamatosan terjed" az emberek közt, meg kell erősíteni a kórházi és laboratóriumi kapacitásokat. Soron kívül kell jelenteni a "szokatlan és magyarázhatatlan súlyos lefolyású" légúti betegségeket és haláleseteket. Közben még jobban ellenőrzik a járványveszélyes területekről érkezőket, aki hordozhatja az új típusú influenzát, azt elkülönítik.

A terv szerint bizonyos esetekben először az egészségügyi dolgozóknak és "az ország működőképességének fenntartásában kulcsfontosságú ágazatok" dolgozóinak kell beadni a védőoltást. A nagyobb veszélynek kitett csoportok is előbb juthatnak a vakcinához, de alapelv, hogy folyamatosan történjen az oltóanyag elosztása és kiszállítása - ezt a rendőrségnek kell biztosítania, ha szükséges.

Ha a járvány elharapózott, akkor az országos tisztifőorvos javaslatára az egészségügyi miniszter - az érintett megyékre vagy akár az ország egész területére - egészségügyi katasztrófahelyzetet hirdethet ki. Ha továbbra is terjed a vírus, akkor az egészségügyi miniszter kezdeményezheti, hogy a kormány járványügyi veszélyhelyzetet hirdessen.

A terv azonban azt nem tartalmazza, hogy ez pontosan mivel jár. Az egészségügyi intézményeknek mindenesetre ilyenkor a katasztrófatervek szerint kell működniük, ami jelentheti pótágyak beállítását, a betegfelvétel korlátozását és elhalaszthatják azokat a kezeléseket, amelyek nem sürgősek. Ha több emberre van szükség, behívhatják a nyugdíjas orvosokat és ápolókat is.

Segítséget kérni más országoktól

Amennyiben a helyzet olyan súlyos, hogy nemzetközi segítségre van szükség, akkor az egészségügyi tárcavezető azt is javasolhatja a kormánynak, hogy kérjen nemzetközi segítséget.

Az intézkedési terv a WHO készültségi tervének megfelelően meghatározza a hat riasztási fokozatot. A tárca honlapján megtalálható dokumentum szerint a nemzetközi szervezet által szerda este bevezetett ötös fokozatról azt írja: a vírus egyre jobban alkalmazkodik az emberi szervezethez, de "az emberre történő terjedési képessége még nem tökéletes". Magyarország vonatkozásában ez azt jelenti, hogy a megbetegedések nagyobb gócokban jelentkeznek, de az emberről emberre történő terjedés "még mindig csak kis területre korlátozódik".