Elhunyt Mizsei Béla volt kisgazda képviselő

Vágólapra másolva!
Nyolcvanhét éves korában elhunyt Mizsei Béla, a Független Kisgazda, Földmunkás és Polgári Párt volt országgyűlési képviselője. A rendszerváltáskor részt vett a párt újjáalakításában, amelynek 1989-ben országos elnökhelyettese lett.
Vágólapra másolva!

Nyolcvanhét évesen elhunyt Mizsei Béla, a Független Kisgazda, Földmunkás és Polgári Párt volt országgyűlési képviselője.

1956. október 26-ától a mezőkövesdi munkástanács meghatározó tagja volt. 1956. november 6-án, amikor a szovjet csapatok körülzárták Mezőkövesdet, a község képviseletében ő tárgyalt a parancsnokkal a fegyverek átadásáról. 1957-ben halálra, majd Dobi István elnök közbenjárására másodfokon életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték. 1963-ban amnesztiával szabadult, majd jogászdiplomával kertész szakmunkásként helyezkedhetett el. 1989-ben könyve jelent meg a gumós begóniáról.

A rendszerváltáskor részt vett a Független Kisgazda, Földmunkás és Polgári Párt újjáalakításában, annak Jász-Nagykun-Szolnok megyei elnöke, majd 1989-ben országos elnökhelyettese lett. 1990-ben Alsó-Jászság országgyűlési képviselőjévé választották. Önéletírása Életpályám címmel 2006-ban, a forradalom ötvenedik évfordulóján jelent meg. Mizsei Béla temetéséről később intézkednek.