Kampánynyitókat tartottak a pártok a majálison

Vágólapra másolva!
Több párt és szakszervezeti tömörülés is politikai rendezvényeket tartott pénteken a fővárosban. Az MSZP és az SZDSZ a majálisra időzítette EP-kampánynyitó rendezvényét, a szakszervezetek pedig a Kossuth téren és a Városligetben gyűltek össze.
Vágólapra másolva!

Az MSZP és az SZDSZ is május 1-jén tartotta az európai parlamenti választásokra készülő kampánynyitó rendezvényét: a szocialisták a Városligetben, a szabad demokraták a Városház parkban gyűltek össze. Tüntetéseket és vitafórumot tartottak a szakszervezeti szövetségek is, a Kossuth téren és a Városligetben is hallatták a hangjukat. A Fidesz kampánynyitója szombaton lesz a Koós Károly sétányon, a Jobbik a Hajógyári-szigeten tart háromnapos rendezvényt.

Az MSZP kampánynyitóján a szónokok az EP-választások mellett főleg a válságkezelésről, a válságból való kilábalásról beszéltek a budapesti Városligetben. A pártrendezvényen felszólalt Lendvai Ildikó pártelnök és Bajnai Gordon miniszterelnök is, noha utóbbi nem tagja az MSZP-nek.

Bajnai Gordon a kitartó munka fontosságáról beszélt, amely szerinte kivezetheti az országot a válságból. Lendvai Ildikó egy baloldali minimum meghirdetését szorgalmazta, amely tartalmazná többek között a munkahelyek védelmét, a válság elleni védekezés terheinek arányos elosztását, illetve egy szolidáris szociális és nyugdíjrendszert. A pécsi majálison felszólaló Szili Katalin polgármesterjelölt pedig a párbeszéd, az egymásért való küzdelem és remény fontosságát hangsúlyozta.

Az SZDSZ rendezvényén a párt EP-képviselője, Szent-Iványi István arról beszélt, hogy Magyarország egyértelműen az európai uniós csatlakozás nyertese, a választók pedig helyesen döntöttek, amikor öt évvel ezelőtt az EU-tagság mellett foglaltak állást. A politikus a tagság előnyei között példának hozta fel, hogy a gazdasági válság kirobbanását követően az unió gazdasági és politikai védőernyője segített a súlyos következmények kivédésében. Szent-Iványi azt mondta, hogy EP-választáson múlik, ki lesz a harmadik erő Magyarországon.

A LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetségének demonstrációján Gaskó István az új kormány programját kritizálta. A LIGA elnöke a Parlament előtt, az Alkotmány utcában összegyűlt néhány száz fős tömeg előtt azt mondta, hogy a Bajnai-program "a tőke javára" csoportosít át jövedelmeket és már-már elviselhetetlen terheket ró az emberekre.

Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) a Városligetben tartott fórumbeszélgetést a szociális Európa koncepciójáról és aktuális belpolitikai kérdésekről. A fórumon európai parlamenti képviselőjelöltek és pártpolitikusok vettek részt, a vitához hozzászólt Hegyi Gyula (MSZP), Őry Csaba (Fidesz), Frivaldszky Gáspár (KDNP), Pusztai Erzsébet (MDF), Tamás Gáspár Miklós (Zöld Baloldal), Gilicze Attila (Munkáspárt), Ivády Gábor (Lehet Más a Politika) és Béki Gabriella (SZDSZ).

Az MSZOSZ majálisára benézett Bajnai Gordon miniszterelnök is, aki a szakszervezeti vezetőkkel folytatott megbeszélés után közölte: a lényeget tekintve egyetért a szakszervezetekkel, az ajtaja pedig mindig nyitva áll minden olyan érdekképviselet előtt, amelyik azt keresi, hogyan lehet Magyarországot kivezetni a válságból. "A kormány célja az, hogy helyreállítsa a munka becsületét, minél több munkahelyet védjen meg a válságban" - mondta Bajnai.