Vágólapra másolva!
Százezer forintra büntette a Pesti Központi Kerületi Bíróság Polgár Tamást, a Tomcat néven publikáló bloggert, felmentették ugyanakkor a közveszélyokozás és robbantószerrel való visszaélés vádja alól. A bíróság megállapította, hogy Polgár pirotechnikai kísérleteket folytatott, de azt már nem látták bizonyítottnak, hogy a pirotechnikai eszközöket ki is akarta volna vinni egy rendezvényre, hogy ott felrobbantsa. Az ítélet nem jogerős
Vágólapra másolva!

Első fokon felmentette a közveszélyokozás kísérlete, valamint robbanóanyaggal és robbantószerrel való visszaélés miatt emelt vád alól Polgár Tamást, a Tomcat néven publikáló bloggert a Pesti Központi Kerületi Bíróság.

A bíróság pirotechnikai eszközökkel kapcsolatos szabálysértés miatt büntette százezer forintra Polgár Tamást. A bíróság szerint Polgár nem rendelkezett pirotechnikai szakképesítéssel, nem volt hatósági engedélye kísérletezni, és eljárása nem felelt meg a tűzvédelmi előírásoknak, ezért követte el a terhére rótt szabálysértést.

A vádirat szerint Polgár Tamás társaival egy 2007 májusi, a II. világháború befejeződésének évfordulójára meghirdetett budapesti rendezvényt akart megzavarni robbantással, az ügyészség szerint 30-40, robbanóanyagot tartalmazó mécsest akart felrobbantani. Az ügyész szerint a férfi önmagát és lakókörnyezetét is veszélyeztette azzal, hogy pirotechnikai keveréket készített a csepeli lakás konyhájában.

A bíró szerint nem lehetett bizonyítani, hogy a vádlott a rendezvényre pirotechnikai termékeket akart vinni, és az áltlala különböző anyagokból készített elegy nem volt képes pusztító, romboló hatás kiváltására, ezért nem minősül robbanóanyagnak. Így a robbanóanyaggal való visszaélés bűntettét nem valósította meg. A közveszélyokozás kísérletének vádját azért nem látták bizonyítottnak, mert nem voltak meg azok az objektív körülmények, amelyek miatt olyan tűz keletkezhetett volna a lakásban, hogy az több embert veszélyeztetett vagy nagy kárral járt volna. A vádlott szándéka a pirotechnikai kísérletezésre irányult, "eszébe sem jutott, hogy ennél többet, akár közveszélyt okozna". Tevékenysége önmagára volt balesetveszélyes - közölte a bíró.

A vádlott és védője az ítéletet tudomásul vette, az ügyész fellebbezést jelentett be, így az nem jogerős.