Üzemzavarrá minősítették a Pakson történt balesetet

Vágólapra másolva!
A Paksi Atomerőműben hétfőn karbantartás közben a földre zuhant egy felaktiválódott mérőlánc. A balesetben senki sem sérült meg, a történteket kedden üzemzavarrá minősítették. Az esetről személyesen kért tájékoztatást a helyszínen Bajnai Gordon miniszterelnök.
Vágólapra másolva!

Kettes besorolást kapott a Nemzetközi Nukleáris Esemény Skálán (INES) a Paksi Atomerőműben hétfőn este történt üzemi baleset. Az Országos Atomenergia Hivatal honlapja szerint azok a műszaki üzemzavarok vagy rendellenességek kapnak kettes besorolást, amelyek ugyan közvetlenül vagy azonnal nem befolyásolták az erőmű biztonságát, de a biztonsági intézkedések újraértékeléséhez vezethetnek.

Hétfőn egy felaktiválódott mérőlánc esett karbantartás közben a csarnok padozatára - közölte kedden Mittler István, az atomerőmű kommunikációs vezetője. Senki sem sérült meg, személyi dóziskorlát-túllépés, radioaktív kibocsátás nem történt. Az atomerőmű 4-es blokkját április 24-én állították le szokásos éves főjavítás miatt. A mérőlánc cseréje négyévente esedékes: el kellett volna szállítani és áthelyezni egy erre a célra kialakított tárolóba. A feladat elvégzése során azonban a tartókötél elszakadt, így esett le a védőcsőből.

Az erőmű közleménye szerint kedd délután biztonságos tárolóhelyre szállították a mérőláncot. Az erőmű másik három blokkja továbbra is teljes kapacitással vesz részt a villamosenergia-termelésben, a 4-es blokk főjavítása ütemterv szerint folyik - tette hozzá Mittler.

Bajnai Gordon miniszterelnök kedden pécsi programjai után hazatérőben megállt a Paksi Atomerőműnél, hogy személyesen kérjen tájékoztatást a kisebb üzemi baleset részleteiről, beszélt az erőmű vezetőségével és a katasztrófavédelmi szervek képviselőivel - közölte a Kormányszóvivői Iroda.