Medián: a többségnek nem tetszenek a Bajnai-csomag intézkedései

Vágólapra másolva!
A Medián közvélemény-kutatása szerint az emberek többsége elismeri, hogy az ország gazdaságának szüksége van a Bajnai-csomag megszorításaira, de a többségnek nem tetszenek az intézkedések - írja a szerdai Népszabadság. A felmérés szerint a pártszimpátia és az egyéni érdek együttesen határozza meg, ki mennyire ért egyet a megszorításokkal.
Vágólapra másolva!

A Bajnai-kormány kiadáscsökkentő és adórendezési tervei között vannak ugyan népszerű elemek, de nagyobbik részük nem nyerte el a választók többségének tetszését - derül ki a Medián közvélemény-kutatásából, melyet a Népszabadság megbízásából készítettek a program bejelentése után egy héttel. Csaknem minden második megkérdezett mondta azt, hogy a tervezett intézkedéscsomag nagyon rossz hatással lesz saját háztartásának az életszínvonalára, és az emberek másik bő negyede számol további kedvezőtlen hatásokkal - olvasható a napilap szerdai számában.

Arról azonban megoszlanak a vélemények, hogy a csomag milyen hatással lesz általában véve az ország gazdaságára, a költségvetésre és a forint árfolyamára. Bár ezekben a kérdésekben is többségben vannak azok, akik inkább negatív hatásokkal számolnak, de ha egyértelmű választ kellett adni, akkor valamivel többen voltak, akik szerint szükség van ezekre az intézkedésekre, mint akik szerint nem.

Elsősorban a pártszimpátia határozzák meg, hogy ki mennyire ért egyet az egyes javasolt intézkedésekkel. A Fidesz-szavazók szinte minden javaslatot elutasítanak, míg az MSZP-sek a csomag többségét támogatják. Számít a pártszimpátián túl az egyéni érdek is a Medián felmérése szerint.

Az állami vezetők fizetésének csökkenését szinte minden megkérdezett támogatja, mint ahogy a legtöbben egyetértenek a személyi jövedelemadó és a tb-járulék mérséklésével is. A közférában dolgozók 13. havi fizetésének elvételét legalább annyian támogatják, amennyien ellenzik.

A többi intézkedést azonban a nagy többség nem tartja elfogadhatónak, a legtöbben az energiaár-támogatások megvonását és a nyugdíjkorhatár 2012-től tervezett emelését utasítják el - írja a lap.