Nem kell félniük az érettségizőknek a sztrájktól

Vágólapra másolva!
Nem kell izgulniuk a pénteki sztrájk miatt azoknak az érettségizőknek, akik önhibájukon kívül nem érnek oda a vizsgára, azt ugyanis indokolt esetben megismételhetik. A pénteken 0 órától kezdődő sztrájkhoz vasúti szakszervezetek mellett csatlakoztak postások, ipari és kórházi dolgozók, illetve pedagógusok is.
Vágólapra másolva!

Nem kell aggódniuk a pénteken érettségiző diákoknak: ha a LIGA Szakszervezetek pénteki sztrájkra miatt lesz olyan érettségiző, aki nem tud vizsgázni, akkor elvileg maga Hiller István oktatási miniszter lép közbe. A miniszter a tárca honlapján olvasható tájékoztató szerint 3 napon belül köteles eldönteni, mi legyen a sztrájk által megakadályozott érettségi vizsgákkal.

Ha egy diák önhibáján kívül késik el vagy távol marad az írásbeliről, akkor az adott tárgyból pótló vizsgát is tehet. Ehhez az iskolaigazgató járulhat hozzá. Ha nincs lehetőség az adott vizsgaidőszakon belül írásbelit tenni, akkor engedélyezhető, hogy szóbelivel váltsa ki azt. Amennyiben erre lehetőséget kap - és a vizsga eredetileg írásbeli vagy gyakorlati és szóbeli részből áll -, akkor két tételt kell húznia.

Ha írásbeli helyett szóbeli vizsgát tett, mindkét tételt a szóbelik értékelési szabályai szerint kell értékelni. A két tételre adott pontszám összegét a szóbelin elérhető pontszám kétszeresének százalékában kell kifejezni. Az érettségizőnek mindkét szóbelin legalább 10 százalékot kell teljesítenie ahhoz, hogy elégségest kaphasson.

Nem lehet tudni, mi közlekedik majd

Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) elnöke kaotikus állapotokra számít a pénteken 0 órától kezdődő sztrájk miatt a vasúti közlekedésben. Ennek fő oka, hogy nem sikerült a VDSZSZ-nek egyezségre jutni a MÁV-val az elégséges szolgáltatásokról. Gaskó szerint a MÁV a felelős ezért, hisz nem írta alá az erről szóló közös megállapodást.

A VDSZSZ szerint a szakszervezet elfogadta a MÁV-START által szerdán ajánlott 466 vonat közlekedtetését, de ezek után a vasúttársaság visszavonta saját javaslatát. Sigulinszki Tibor, a MÁV Zrt. szóvivője szerint csütörtökön még nem is egyeztettek erről, így nem is állapodhattak meg az elégséges szolgáltatásról.

Nem kizárható, hogy lesznek késések a ferihegyi reptéren pénteken, miután az egyik szakszervezet a reggeli forgalmas időszakban - 6 és 8 óra között - figyelmeztető sztrájkot hirdetett. A Budapest Airport ezért arra kéri az utasokat, hogy korábban menjenek ki a reptérre. Bögi Balázs, a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezetének képviselője elmondta, hogy támogatják a LIGA felhívását, ezért tartanak figyelmeztető sztrájkot.

Buszozzon MÁV-bérlettel!

A csak MÁV-bérlettel rendelkező utasok viszonylag jól tudnak majd közlekedni a sztrájk napján is. A BKV a pályaudvarok közelében futó 55 vonalon és a metróvonalakon elfogadja majd a MÁV-bérletet is - mondta Szilágyi Károly szóvivő.

A BKV és a MÁV-Start megállapodása alapján a kétheti, havi, valamint 30 napos vasúti bérlettel és MÁV arcképes igazolvánnyal rendelkező utasok pénteken 0 órától 24 óráig utazhatnak a BKV kijelölt járatain - mondta. Szilágyi szerint a BKV több buszt és villamost is forgalomba állít a kieső vasút pótlására.

Szilágyi szerint lehet, hogy lesznek sztrájkoló BKV-sok is, "ám ez várhatóan nem okoz majd problémát a közösségi közlekedésben".

Várhatóan 100-130 többletjáratot indít május 8-án a Volán a Pest megyei elővárosi, illetve a távolsági vonalakon - közölte Kiesswetter Walter kommunikációs irodavezető. A MÁV-bérleteket és a kedvezményre jogosító kártyákat elfogadják, az előre váltott vonatjegyeket azonban nem - tette hozzá az irodavezető.

Pest megyében a vasúttal párhuzamosan futó elővárosi közlekedési vonalakon ígérkezik a legkritikusabbnak a forgalom. A Dunakeszi-Vác, a Veresegyház-Vác, az Aszód-Hatvan, illetve a Tápiószecső, Monor, Esztergom, Érd és Biatorbágy irányába közlekedő vonatok esetleges leállása miatt a Volán igény szerint indít pótlóbuszokat. Kiesswettel szerint sokan szabadságot vesznek ki egy-egy közlekedési sztrájk kivédésére, így a Volán most sem számít nagy torlódásra.

A Veszprém megyei Bakony, Balaton és Somló Volán, illetve a Kormárom-Esztergom megyei Vértes Volán is elfogadja a MÁV-bérleteket járatain a sztrájk napján, továbbá kisegítő járatokat is indítanak.

A Körös Volán Zrt. és a LIGA Szakszervezetekhez tartozó Békés Megyei Közlekedési Szakszervezet megállapodott a sztrájk alatt biztosítandó elégséges szolgáltatásokról. Így az utasoknak nem kell jelentős fennakadásokkal számolniuk a volánosok pénteki sztrájkja miatt - közölte Hoffmann Antal, a szakszervezet vezetője csütörtökön. Hoffmann szerint a Körös Volán területén várhatóan 100 helyi és helyközi járat nem fog elindulni, de ez nem fogja súlyosan befolyásolni a tömegközlekedést.

Sztrájk vagy árulás

Súlyos árulás, hogy a Munkástanácsokon kívül több szakszervezeti tömörülés nem csatlakozott a pénteki általánosnak tervezett sztrájkhoz - mondta csütörtökön Gaskó, aki a VDSZSZ mellett a LIGA szakszervezetek vezetője is. Gaskó hozzátette, ennek ellenére hat ágazatból több tízezer munkavállalóra és vagy 15-20 sztrájkot hirdető szakszervezetre számít pénteken.

Gaskó kijelentette, a Bajnai-kormány intézkedéseinek az eredménye a munkabeszüntetés. Szerinte nincs szükség megszorításokra, csak a korrupció és a feketegazdaság ellen kéne tenni valamit, és fel kéne hagyni a neoliberális gazdaságpolitikával. A pénteki sztrájkhoz a postai szállítást végző JNT Kft., illetve a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete (RDSZSZ) csatlakozott. Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke elmondta: május 18-ra a Volánt és a Postát is bevonnák a sztrájkhullámba.

Csatlakozik a sztrájkhoz a VDSZSZ-n kívül a Kőrös Volán és talán a Balaton Volán szakszervezete (bár a cég ezt tagadja), a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is, így több iskolákban szünetelhet átmenetileg a tanítás - mondta Gaskó. Az Egészségügyben és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) is szervez munkabeszüntetést - Komárom-Esztergom megyében az esztergomi kórházban pénteken reggel nyolctól kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak az EDDSZ dolgozói - mondta a szakszervezet megyei elnöke, Beer Jánosné. Az iparban a Rábánál és az Electroluxnál, a kereskedelemben pedig a Tescónál működő érdekképviseletek csatlakoztak a sztrájkhoz.