Vigyázat! A halak ívhatnak! - Budapesti bányatótúra

Vágólapra másolva!
Vízisí és wakeboard, nudizmus és naturizmus, azúrkék víz és fekete salak, rozsdás bányászati eszközök és csillogó villák: ilyen a Budapest környéki bányatavak világa. A főváros környéke tele van bányatavakkal, környezetük nagyon változatos, de kevés a kijelölt fürdőhely, a tavak hamar mélyülnek, a víz néhol nyáron is jéghideg. Viszont itt-ott édeni állapotokra leltünk.
Vágólapra másolva!

Budapest környéke bővelkedik a kavics- és sóderbányászatból visszamaradt bányatavakban, amelyek voltaképp talajvízzel megtelt bányagödrök. Előbb-utóbb mindegyikük bejárja a bányavájattól a turistacsalogató tengerszemig vezető hosszú utat. Jön a jó idő, hétvégére már kánikulát ígérnek az előrejelzések, úgyhogy felkészültünk és végigjártuk Budapest környékének legismertebb bányatavait.

A híres Omszki-tó

Előnye: jól megközelíthető, vannak gondozott részei, lehet vízisportolni, sok a büfé, szép kilátás (közel vannak a budai hegyek, és látszanak a Megyeri híd tornyai), van a közelben bevásárlóközpont
Hátránya: néhol elhanyagolt: gazos, bozótos, széttört padok, egyes partszakaszokon kevés a szemetes és a vécé, dugig van

A legismertebb Budapest környéki bányató talán a Budakalászhoz tartozó Omszki-tó. A négyszög alakú tó könnyen megközelíthető Budapestről: közvetlenül mellette fut a 11-es főút, és a közelben ér véget (egyelőre) az M0-s körgyűrű is. A tó környezete szép, látszanak a Pilis távoli ormai.

A tópart változatos képet mutat. Egyes részein a természet és az enyészet az úr: szétszaggatott padok, bozótos, gaz, sűrű nádas, szemetes viszont csak mutatóban. Más részeken viszont gondozottabb, egészen parkszerű a tó környéke. A vízisíklub főépülete közelében a legjobb a helyzet. Lehet vízisíelni, van wakeboard, bár csocsóasztallal, napozóágyak, pingpongasztal, és ami a tó környékén kuriózum: nyilvános vécé is akad (a szolgáltatások többségéért fizetni kell, de a vécé tényleg nyilvános). Még lelátó is van, ami nem csoda: már országos bajnokságot és Európa Kupa-futamot is rendeztek itt vízisízőknek.

A tó kihaltabb oldalán áll három mobilvécé, és van itt egy kifejezetten barátságos árú presszó, masszív sörválasztékkal.

A tavat a helyi vízisíklub üzemelteti, de ahogy minden bányató, ez is az állam tulajdona (mivel a tavakat megtöltő talajvíz a földből jön elő, és minden, ami a földben van, a magyar államé). "Fürdeni tilos!" - olvasható a felirat egy tóparti táblán. Ennek ellenére egy modellhajójával játszó férfi szerint több ezren is lejönnek a meleg nyári napokon strandolni. A parttól alig pár méterre biztonságos bemenni, a víz gyorsan mélyül, egészen 7 méterig. A vízisíklub üzemeltetői se rajonganak a fürdőzőkért. "Néha egy-egy részeg felmászik a pályaelemekre, és elmozdítja azokat" - panaszkodott egyikük.

Két horgásszal is találkoztunk, ők a vízisíelőket hibáztatták, amiért elriasztják a fogást. Egyikük mosolyogva hozzátette: "Néha egy hónapig nincs itt fogás." A légvonalban nem messze lévő nagyobb tórendszer a pecások paradicsoma, oda telepítettek halakat - mutatott a 11-es út túloldalára. Az Omszki-tó környékén akad még pár büfé (többségük még zárva van), egy nagyobb homokos terület, egy gondozatlan park és egy lábtengó-pálya is. Találtunk nem működő vízibicikli- és kajakbérlő helyet is egy ép és egy megfeneklett vízibiciklivel, egy konditermet és persze a környéken sok új építésű villát.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
További képek a fotóra kattintva!

"7 fokos vízben csúsztam idén először" - mondja egy bátor, épp nagyot bukó vízisíelő. Szerinte ottjártunkkor kb. 20 fokos lehetett a víz. Ez az ország legjobb pályája - állította, de a győrit is megemlítette mint méltó vetélytársat. Az omszki pályán egy órára 3900 forint, egy napra 8900 forint a vízisí.

Hét elején pár napozó is kiment a tóhoz, a merészek már monokiniztek a hűvös idő ellenére.

Omszk másik arca

Előnye: eldugott, csendes, nyugodt pecahely, gyönyörű a víz
Hátránya: ipari környezet, nem lehet se fürdeni, se csónakázni, iszonyatosan sok a szúnyog már május elején is

A 11-es út túloldalán egy nagyobb tórendszer lapul a töltések között. Bányató jellege van, a parton különböző acélmonstrumok rozsdásodnak, amelyekkel a zúzalékot emelték ki régen a tóból. A munkát végző vállalat telephelye elhagyatott, életjelet csak a pecások közeli lakókocsija ad. A falon büszke férfiak fotói, életük fogásait tartva mosolyognak a kamerába.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
További képek a fotóra kattintva!

Ezek a tavak nem alkalmasak fürdésre, semmi infrastruktúra sincs kiépítve köröttük, pedig a környezet szép (innen is látszik a Pilis), és a víz színe is gyönyörű azúros. Az egyik helyi pecás szerint a tiltás ellenére is akad néhány merész fürdőző, pedig még a csónakos horgászatot sem engedélyezik a 8-10 méter mély bányatóban. Napi 3500 forintért lehet horgászni, a kifogható halmennyiséget megszabják.

A tó mentén egy-két napozót is láttunk - egy naturista úr például ruha nélkül pózolt az egyik töltésen. A tó körüli legbizarrabb dolog egy kb. 3x4 méteres gyeptéglákkal beültetett négyszögletű terület a tóparton, amit a tulajdonos láthatóan rendszeresen locsol. Napozóhely lehet.

Mire vigyázzunk a bányatavaknál?

A bányatavak sajátossága, hogy lehetnek rendkívül mély pontjai, ahol a víz nem tud felmelegedni - közölte az [origo]-val Feiglné Fekete Anita, a Ráckevei Rendőrkapitányság sajtóreferense. Hirtelen beugrásnál ez izomgörcsöt vagy akár szívleállást is okozhat. Veszélyes a beláthatatlan, változó vízmélység is, a tavak fenekén pedig sérülést okozó tárgyak rejtőzhetnek.

Csak az önkormányzatok által kijelölt helyeken fürödjünk! Hat éven aluli és úszni nem tudó 14 éven aluli gyerekek csak felnőtt kíséretében fürödhetnek a fürdésre alkalmas bányatavakban és más vizekben. Az úszni nem tudó gyerekeknek mindenképp kell, de a jól úszóknak is célszerű mentőmellényt vagy mentőgallért használniuk. Nem tanácsos csónakból, hajóból a vízbe ugrani. Közvetlenül étkezés után, teli gyomorral, felhevült testtel, szeszesital és gyógyszer hatása alatt se fürödjünk! Ne ugorjunk a vízbe sekély, ismeretlen részeken! A szív- és keringési betegségben szenvedők ne fürödjenek egyedül!

Az illetékes önkormányzat feladata, hogy kijelölje a fürdőhelyeket a bányatavaknál - mondta Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője az [origo]-nak. A rendőrség csak ennek betartatásáért felel, azaz ellenőrzi, hogy ki fürdik tiltott helyen. Aki megszegi ezt az előírást, az egy 1999-es kormányrendelet értelmében húszezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.