Gyenesei szemez az MDF-fel

Vágólapra másolva!
Dávid Ibolya MDF-elnök szerint újraalakulhat pártja frakciója, már nincs akadálya a frakció helyreállításának, de részleteket nem árult el. Az MDF-nek egy képviselőre lenne szüksége, hogy újraalakíthassa képviselőcsoportját. A parlamentben a volt MDF-frakciót nem számítva 6 független képviselő van, közülük ketten jöhetnek szóba. Egyikük, Gyenesei István volt önkormányzati miniszter az [origo]-nak azt mondta, tárgyalások folynak.
Vágólapra másolva!

Elhárult az akadálya annak, hogy ismét megalakulhasson a Magyar Demokrata Fórum parlamenti képviselőcsoportja - közölte Dávid Ibolya, az MDF elnöke pénteki sajtótájékoztatóján. "Elhárult minden akadály a frakció megalakítása elől, és már csak testületi döntéseinkre várunk" - mondta. Arra a kérdésre, hogy megvan-e az a szükséges plusz egy képviselő, akivel újra felállhat a frakció, csak azt mondta, "elhárult minden akadály".

Ahhoz hogy egy párt parlamenti frakciót alakíthasson, tíz képviselőre van szüksége. Az MDF-frakcióból március elején lépett ki Csáky András, aki nem értett egyet azzal, hogy az MDF Bokros Lajost, az MSZP egykori pénzügyminiszterét jelölte a párt európai parlamenti választási listájának élére. Az országgyűlésben Csákyt nem számítva öt független képviselő van. közülük ketten - Almássy Kornél és Vas János - tavaly ősszel léptek ki a frakcióból. Tóth András korábbi fideszes képviselő pedig már jelezte, nem kíván MDF-es lenni.

Az [origo] megkereste Császár Antal volt fideszes képviselőt, aki április végén már több mint fél éve ült a függetlenek között, így lehetne az MDF-frakció tagja. A politikus azt mondta, utoljára hétfőn beszélt az Dávid Ibolyával, azóta nem keresték meg. Az MTI-nek azt mondta, akkor azt a feltételt támasztotta, hogy belépése nyokmán senki más nem lép ki a frakcióból, és azt aláírásukkal is megerősítik.

Herényi Károly volt MDF-frakcióvezető még március közepén egy televízióműsorban beszélt arról, hogy Császár Antalban van hajlandóság az együttműködésre az MDF-fel, így április végén újjáalakulhat a frakció az Országgyűlésben. Herényi Károly szerint nagy vonalakban már egyeztettek Császár Antallal arról, hajlandó-e együttműködni az MDF-es politikusokkal, és ő erre igennel válaszolt.

Gyenesi István korábbi önkormányzati miniszter, ugyancsak független képviselő nem mondott nemet az [origo] kérdésére, hogy ő lesz-e az új MDF-tag. Annyit mondott, tárgyalások folynak.

Gyenesei szerint számára szimpatikus az MDF és vezetőjének karakánsága, és a pártra szükség van a parlamentben, és keresni kell a megoldásokat, amelyek megerősítik az MDF-et. Azt mondta, ha igénylik, "és úgy tűnik, van ilyen típusú igény", akkor segít a megoldás keresésében. Ebben szerinte benne van belépésének lehetősége is, ami azonban nem biztos, hogy a legjobb megoldás. Neki a választópolgárai felé kell elszámolnia ezzel, az MDF-et pedig szükségtelen támadások érhetik egy ilyen döntést követően, ezeket is mérlegelni kell - mondta az [origo]-nak.