Vágólapra másolva!
Ismét Baka Andrást, az egy évvel ezelőtt leszavazott jelöltet javasolja majd Sólyom László államfő a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára a Magyar Nemzet bírói körökből származó, meg nem erősített értesülése szerint. A köztársasági elnök hivatala szerint még nem született döntés a jelöltről. A Legfelsőbb Bíróságnak közel egy éve nincs elnöke, Sólyom jelöltjeit eddig háromszor szavazták le.
Vágólapra másolva!

Várhatóan ismét Baka Andrást, a strasbourgi emberi jogi bíróság korábbi magyar bíráját jelöli a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöki tisztségére Sólyom László köztársasági elnök - írja a pénteki Magyar Nemzet meg nem nevezett bírósági forrásokra hivatkozva. A napilap értesülését az államfő hivatala nem erősítette meg, csak annyit közölt, a jelölt személyéről még nen döntött a köztársasági elnök.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy Sólyom már június elején megnevezi jelöltjét a főbírói tisztségre. Bakát egy évvel ezelőtt javasolta először a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára a köztársasági elnök, de a jelölt nem kapta meg a képviselők kétharmadának szavazatát. A szocialista frakció azért voksolt Baka ellen, mert az MSZP-sek szerint a bíró nem ismeri a hazai viszonyokat, hiszen tíz évig az Emberi Jogok Európai Bíróságán ítélkezett. Baka Andrást egy éve nevezte ki bíróvá az államfő a Fővárosi Ítélőtáblára.

A köztársasági elnök még nem döntött a főbírójelölt személyéről, amint döntés születik, arról haladéktalanul értesíteni fogja a nyilvánosságot - mondta a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője, Kumin Ferenc. A Magyar Nemzet hamis látszatot kelt, azt érzékelteti, mintha Sólyom László már döntött volna - tette hozzá.

A Legfelsőbb Bíróságnak tavaly június 24-e óta nincs elnöke: ekkor járt le Lomnici Zoltán hatéves mandátuma. Sólyom főbírójelöltjeit eddig háromszor utasította el az Országgyűlés. Baka után Havasiné Orbán Máriát, a Győri Ítélőtábla vezetőjét kétszer is leszavazta a parlament: először decemberben, majd újrajelölése után, március 9-én.