Vágólapra másolva!
Arra kéri egy civil szervezet a celldömölki kórház ellátási területén élőket, hogy támogassák az intézményt öt hónapon át havi ezer forinttal, hogy rendezni lehessen a tartozásait. A szocialista polgármester szerint az egészségügyi reform sodorta bajba a kórházat - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Egyre nagyobb adósságot görget maga előtt a celldömölki Kemenesaljai Egyesített Kórház. A helyi önkormányzat fenntartásában lévő, évente egymilliárd forintból gazdálkodó intézmény adóssága mára elérte a 200 millió forintot. Fehér László, Celldömölk szocialista polgármestere állítja, a betegellátás pillanatnyilag nincs veszélyben, a dolgozók időben megkapják bérüket.

A polgármester szerint a kórház anyagi helyzete az egészségügyi reform miatt rendült meg. Korábban kiegyensúlyozott volt a gazdálkodása, az egészségügyi rendszer átalakítása során azonban az aktív ágyak számát csökkentették, miközben az ellátási területet kibővítették. Így a kórháznak több a feladata és ezzel a kiadása, az ágyszámcsökkenés miatt pedig kisebb a bevétele.

A Beteg és Gyógyíthatatlan Beteg Gyermekekért Misszió Egyesület szerint nem reménytelen a helyzet. "A kórház ellátási területén élő 36-37 ezer lakónak fejenként ötezer forintot kellene befizetnie ahhoz, hogy az intézmény kilábalhasson válságos helyzetéből - állítja Cserági Istvánné, a civil szervezet Vas megyei elnöke. Az egyesület a napokban postázza a térségben élőknek a felhívást és a csekkeket.