Saját képviselőin bukhat el az MDF-frakció feltámasztása

Vágólapra másolva!
Kedden ülhetnek össze az MDF képviselői, hogy frakciójuk újjáalakításáról tárgyaljanak, miután két független képviselő is lehetségesnek tartja, hogy csatlakozzon hozzájuk. A létszámhiány miatt feloszlott frakció feltámadása azonban még mindig bizonytalan, mivel több MDF-es képviselő is vonakodik újra csoportot alakítani.
Vágólapra másolva!

Kedden tárgyalhat először újraalakulásáról az MDF-frakció, amely hétfőn még nem tudott megfelelő létszámban összeülni. Hogy sikerül-e ismét létrehozni az MDF-frakciót, az még egyáltalán nem biztos, több MDF-es képviselő ugyanis egyáltalán nem lelkesedik az újjáalakításért.

A frakcióról szóló tárgyalások azért csúsztak keddre, mert egy haláleset miatt hétfőn nem tudott mindenki megjelenni a párt frakcióülésén. Az MTI úgy tudja, az egyik volt MDF-es képviselő közeli hozzátartozója hunyt el váratlanul.

Herényi Károly, az MDF korábbi frakcióvezetője szerint első körben MDF-es képviselők tárgyalnak majd a frakcióról, és csak ezt követően beszélnek másokkal is a csatlakozásról. Az MDF képviselőcsoportjához legalább még egy embernek csatlakoznia kell, hogy frakció alakuljon.

Egy esetleg csatlakozó képviselő ugyanakkor csak abban az esetben oldaná meg a képviselőcsoport létszámgondjait, ha a többi MDF-es képviselő is kiáll a frakció terve mellet. Az MDF azonban láthatóan nem egységes a frakcióalapítás ügyében, ezért Herényi hétfőn meg is fenyegette a hezitáló képviselőket: ha valaki megtehetné, de mégsem vesz részt egy frakcióalakításban, azt a választmány határozata és az alapszabály szerint egyszerűen törlik a párt tagjai közül.

Herényi fenyegető szavaival valószínűleg Hock Zoltán és Katona Kálmán képviselőkre utalt. Katona ugyanis nem sokkal a sajtótájékoztató után közölte, hogy jelenlegi formájában nem támogatja a frakció újjáalakítását: "Ahová jelenleg öt MDF-es képviselő szándékozik belépni, azt én nem nevezném MDF-frakciónak" - mondta, hozzátéve, hogy azért nem kíván belépni a frakcióba, mert egyebek mellett "nem ízlése szerint való" a "jobbra-balra rugdosódás politikája". Katona szerint egyébként nem lehet törölni a párttagságát, ha nem akar beszállni a frakcióba.

A Népszabadság keddi száma szerint Pettkó András MDF-es képviselő sem mondott még igent a frakcióra, mert szerinte azzal csak a június 7-ei EP-választások után kellene foglalkozni. Akkor tart a párt országos gyűlést is, és akkor "már tisztább lesz a kép" - idézte a politikust a lap.

Egy parlamenti frakcióhoz legalább tíz képviselőre van szükség, az MDF frakciója azután oszlott fel, hogy március elején Csáky András képviselő kilépett a képviselőcsoportból, és csak kilencen maradtak. Szombaton Makay Zsolt, az MDF országos választmányának elnöke bejelentette, hogy Császár Antal volt fideszes, jelenlegi független képviselő csatlakozik az MDF-hez, mely így ismét parlamenti frakciót alakíthat. Hétfőn a másik lehetséges jelölt, a független Gyenesei István, korábbi önkormányzati miniszter is azt közölte, hogy ha megkeresik az MDF-től a belépés ügyében, akkor nem zárkózik el a tárgyalás elől.