Vágólapra másolva!
Első fokon pénzbüntetésre ítélték azt a rendőrt, aki egy gyanúsítottól a derékszíját Lentiben. Később a 16 éves fiú felakasztotta magát. és bár túlélte, maradandó kérosodást szemnvedett. A család ügyvédje kártérítést követel a rendőrségtől.
Vágólapra másolva!

Kötelességszegésért 80 ezer forint pénzbírságra ítélt a Somogy Megyei Bíróság katonai tanácsa egy rendőrt, aki nem vette el egy gyanúsítottól a derékszíját, amellyel később a fiú felakasztotta magát - mondta el a bíróság szóvivője kedden az MTI-nek. A Lentiben szolgáló 25 éves főtörzsőrmestert pénzbüntetését 200 napi fogházra változtatják, ha nem fizet. Az ítélet nem jogerős, mert a vádlott fellebbezett.

A 16 éves fiú, aki a derékszíjjal felakasztotta magát, életben maradt, sikerült még időben megmenteni. A fiú csaknem három hétig kómában feküdt Zalaegerszegen, a Zala Megyei Kórházban, ahol összesen csaknem két hónapot töltött. Ujfalusy Éva ügyvéd az MTI-nek kedden elmondta: mára megállapíthatóvá vált, hogy a fiú maradandó agyi károsodást szenvedett. Állapota ugyan sokat javult a rehabilitációnak köszönhetően, beszélni azonban nem tud, de érti a kérdéseket és reagál azokra.

A család jogi képviselője időközben feljelentést tett, amelynek nyomán a Kaposvári Katonai Ügyészség folytatott vizsgálatot és emelt vádat az akkor a kapitányságon szolgálatban lévő rendőr ellen, mivel a szolgálati szabályzat alapján el kellett volna venni a nadrágszíját. Az ügyvéd közölte: a bizonyítottan maradandó egészségkárosodás miatt kártérítési pert indít a rendőrség ellen.

A fiatalt tavaly október elején egy temetői táskalopás kapcsán tanúként vitték be Lentiben a rendőrkapitányságra, majd társa elfogása után gyanúsítottként hallgatták volna ki. Tiborcz János megyei rendőrfőkapitány akkori közlése szerint a törvénnyel már korábban is összeütközésbe került fiút olyan helyiségben helyezték el, amelyet kamerán keresztül és a folyosóra állított őrrel is őriztek. Édesanyja megérkezése után azonban a fiatalt saját nadrágszíjára felakasztva találták.