Kizárták a magánszemélyeket a Tubes-perből

Vágólapra másolva!
A Fővárosi Bíróság szerint a magánszemélyeknek nincs közvetlen érintettségük a Tubesre tervezett NATO-lokátor ellen indított perben, ezért kizárta őket az eljárásből. A perben maradt önkormányzatok és a zöldombudsman a Honvédelmi Minisztérium határozatát támadták meg, amelyben engedélyezték a radar építését.
Vágólapra másolva!

Kizárták a Tubesre tervezett NATO-radar ügyében indult közigazgatási perből a felperes pécsi magánszemélyeket - mondta MTI-nek Vicze Csilla, a felperesek jogi képviselője a civilek és a Honvédelmi Minisztérium (HM) közötti per keddi zárt tárgyalása után a Fővárosi Bíróság határozat szerint nincs közvetlen érintettségük, közvetlen érdeküket a tervezett radar sugárzása nem érinti.

Az ügyvéd a döntés miatt felülvizsgálati kérelemmel fordulnak a Legfelsőbb Bírósághoz. A felperesek között maradt Pécs megyei jogú város önkormányzata, Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa, Hosszúhetény és Oroszló önkormányzata, valamint az Összefogás Pécsért Egyesület. A zárt tárgyaláson, amelyen jelen volt Páva Zsolt, a Fidesz-KDNP vasárnap Pécsett megválasztott új polgármestere is, sugárbiológusokat hallgattak meg. A következő tárgyalási napot nem jelöltek ki, arról levélben tájékoztatják az érintetteket.

A Honvédelmi Minisztérium sajtóközleményben tájékoztatta az MTI-t, hogy a keddi tárgyalás kezdetén az alperes jogi képviselője szóban is megerősítette megbízója, a HM azon döntését, hogy a 2009. január 28-án szóban bejelentett, az engedély felfüggesztésének megszüntetésére irányuló kezdeményezésétől eláll.

A per előzménye, hogy a közigazgatási eljárásban az első fokon eljáró katonai építésügyi hatóság, majd pedig másodfokon a honvédelmi miniszter is engedélyezte a Tubes tetején lévő katonai híradó objektum korszerűsítését, a NATO-radar kiépítését. A közigazgatási eljárásban a másodfokú miniszteri határozatot támadták meg a felperesek.