Bocsánatot kért Bajnai az ingatlanadós kijelentéséért

Vágólapra másolva!
Bocsánatot kért Bajnai Gordon miniszterelnök azért a hétfői kijelentéséért, miszerint váljanak meg lakásuktól azok, akik az új ingatlanadó miatt nem tudják fenntartani nagy értékű ingatlanjukat. Bajnai közölte: sajnálja, hogy olyanokat is megbántott, akiket nem akart. A Fidesz a mondat miatt lemondásra szólította fel a kormányfőt.
Vágólapra másolva!

Bajnai Gordon szerdán bocsánatot kért azért az ingatlanadóval kapcsolatban tett hétfői kijelentéséért, amelyben azt mondta: "el lehet adni azt az ingatlant, amelyiket nem bírják fenntartani". "Pontatlanul fogalmaztam, olyanokat is megbántottam, akiknek nem szántam ezt a nyilatkozatot, és akiket nem akartam megbántani, sajnálom" - fogalmazott a miniszterelnök újságírók előtt a parlamentben.

A miniszterelnök hétfőn, az ATV Egyenes beszéd című műsorában arról beszélt, hogy véleménye szerint azoknál "valami probléma van", akik munkaképesek, de sokkal nagyobb ingatlanban laknak, mint amelyet fenn tudnak tartani. "Azt az ingatlant el lehet adni, lehet kisebbe menni, ha nem bírja fenntartani. Ez tudom, hogy keményen hangzik" - mondta. Az ingatlanok fenntartása azért jelenthet majd gondot egyeseknek, mert az épületekre kivetett adó valószínűleg az ingatlan értékével áll majd arányban, nem pedig a tulajdonos jövedelmével, így a drága házban lakó, kis jövedelmű emberek bajba kerülhetnek.

Szerdán Bajnai arról is beszélt, hogy a tervezett vagyonadó legfontosabb eleme, az ingatlanadó számos méltányosságot, kedvezményt tartalmazna azok számára, akik méltán kérik ezt. Ide sorolta a nyugdíjasokat, a nagycsaládosokat, a munkanélkülivé vált embereket, és azokat, akik az önkormányzatok szerint valóban nehéz helyzetben vannak. "Nem nekik szántam a hétfői rosszul sikerült félmondatomat, hanem azokra próbáltam utalni, akik méltatlanul többet vesznek ki a közösből, mint amennyit beletesznek" - jelentette ki.

A miniszterelnök szerint a minimálmérre bejelentett, de luxusvillákban élő emberek sokak érzékenységét sértik. Bajnai szerint az ingatlanadó és a vagyonadó bevezetésének egyik célja éppen az, hogy "rendbe tegye" ezeket az ügyeket. A legkisebb értékű ingatlanoknál ezzel szemben teljes mentességet adnának az ingatlanadó alól - mondta, hozzátéve, hogy a végleges ingatlanadó koncepcióról valószínűleg a jövő héten tudnak beszámolni.

A Fidesz elnöksége szerdán közleményben lemondásra szólította fel Bajnait hétfői kijelentése miatt. A párt úgy értékelte, hogy a miniszterelnök arra szólította fel az embereket, "veszítsék el egész életük munkájának eredményét", és ezzel túlment minden határon. A Magyar Nemzet szerdai száma szerint Bajnai kijelentését szocialista politikusok is bírálták, Karsai József képviselő például azt mondta, hogy a miniszterelnök megfogalmazásának köze nincs a szociáldemokráciához.