"Halló, itt nincs cigi!" - akik nem ijedtek be a dohányosoktól

Vágólapra másolva!
Tiltás van, birság nincs, de a dohányosok száma így is csökken - ez a helyzet azokon a budapesti és vidéki játszótereken, ahol már bevezették a dohányzási tilalmat. Egyre több önkormányzat tiltja ki a cigizőket a játszóterekről, a tilalom megszegőit akár 20 ezer forintra is büntethetik. A parkőrök legtöbbször egyelőre maradnak a szóbeli figyelmeztetésnél, de így sincs jelentős ellenállás, a dohányzó szülők állítólag még egymásra is rászólnak.
Vágólapra másolva!

Hétköznap délután élénk homokzóparti fogad a Városkapu és Tinódi utca sarkán lévő budapesti játszótéren: kettő és tíz év közti gyerekek emelgetik a lapátokat, kergetőznek, készítik a homoksütiket. Első ránézésre rend és tisztaság uralkodik a IX. kerület kezelésében lévő területen, a szülők betartják a bejáratnál elhelyezett táblán olvasható dohányzási tilalmat: cigaretta helyett legfeljebb homokozó vödröt tartanak a kezükben. A hinta, a padok és egy kis pavilonszerű építmény körül elszórt csikkek viszont arról árulkodnak, nincs ez mindig így. "Ma is rá kellett szólnom egy férfira, hogy halló, itt nincs cigi!" - mondja egy neonmellényes parkőr.

Általában azért van foganatja a IX. kerületben januárban elfogadott önkormányzat játszótéri dohányzást tiltó rendeletének - állítja. A néhány hete kihelyezett táblák, de szerinte még inkább személyes jelenléte miatt - ha meg nem is szűnt - jelentősen csökkent a dohányzás a játszótéren: "A szomszédos iskola diákjai már megszokták, hogy itt legfeljebb a táskáikat rakhatják le, de rá már nem nyújthatnak. Ha valaki reklamál, annak azt mondom, hogy be lehet menni az önkormányzathoz."

Néhány háztömbnyire, Belső-Ferencváros szépen felújított utcái zárják közre a Lenhossék parkot, ahol a kijelölt pontot kivéve szintén tilos a dohányzás. "Hetven százalékban betartják, harminc százalékban nem. Ma is legalább 3-4 emberre rászóltam" - mondja a parkőr, aki szerint a renitens harminc százalék csak olyankor engedelmeskedik, amikor rendreutasítja őket - aztán mintha mi sem történt volna, cigiznek tovább: "Reggelente a hintánál nem győzöm gyűjteni a csikkeket" - mondja. Az ő körzetében főleg a szülők a rendbontók, járőrt viszont nem hív, náluk dohányzásért sem ő, sem a kollegái közbenjárásával nem büntettek még meg senkit. Pedig a több vidéki városban és fővárosi kerületben hatályba lépett tilalom megszegése szabálysértésnek minősül és 3-20 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal sújtható.

Egyre több város és kerület tiltja ki a dohányzókat a játszóterekről

A legtöbb rendelet tavaly év végén lépett életbe, 2009 tavaszán pedig egy sor újabb település csatlakozott a kezdeményezéshez. Budapesten az I. és II. kerületben, Terézvárosban, Ferencvárosban és a XIII. kerületben tilos a játszótéri dohányzás. Vidéken Szolnokon, Pécsett, Kaposváron, Szekszárdon, Dombóváron, Hódmezővásárhelyen, Szentesen, Dunaújvárosban, de a lista szinte napról-napra bővül. Tavasz óta a fővárosi önkormányzat tulajdonában, használatában és fenntartásában lévő 44 játszótéren - és a sportpályákon - is tilos a dohányzás, június elsejétől száműzik a cigarettát Tatabánya és Szeged játszótereiről.

"Egymásra szólnak rá a szülők, korábban főleg a homokozók voltak tele, mostanra érezhetően csökkent a csikkek száma és a dohányosok is elfogadták a rendeletet" - mondta az [origo]-nak a Budavári önkormányzat sajtóreferense, Blázsovits Lívia. Budapesten elsőként náluk vezették be a játszótéri dohányzási tilalmat, amit egy hónappal ezelőtt az önkormányzati iskolák belső udvaraira és az önkormányzati sportpályákra is kiterjesztettek. Mint mondta, nagyon jól fogadta a lakosság a kezdeményezést, büntetéseket eddig még nem kellett kiszabni.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
A tilalomnak prevenciós okai vannak

Hódmezővásárhelyen 2007-ben az elsők között lépett életbe a rendelet, az azóta eltelt időben volt ugyan szankcionálás, de elenyészően kevés - mondta az [origo]-nak Göbl Vilmos, az önkormányzat sajtószóvivője. Ő az első félévből csak egy középkorú férfire emlékszik, akit a város egyik játszóterén többszöri felszólítás után megbírságoltak. Dunaújváros most még türelmi időszak van, de a város nem fog kesztyűs kézzel bánni a dohányzókkal. "Egyelőre figyelmeztetünk, de 1-2 héten belül, miután kikerültek a táblák, elkezdődik a bírságolás" - mondta az [origo]-nak Pásti Norbert, a dunaújvárosi közterület felügyelők csoportvezetője.

Az egészséges környezethez való jog gyakorlása

A tilalomnak egyrészt prevenciós okai vannak - mivel a dohányzás egészségtelen viselkedésmintát sugall a gyerekeknek -, másrészt az eldobált csikkektől elfogyasztásától óvja meg őket, amelyektől mérgezést kaphatnak. Az új rendelet az egészséghez és az egészséges környezethez fűződő jogok érvényesülését segíti - állítják a tiltást bevezető önkormányzatok.

A Szent István park játszóterén koraesti nagyüzem fogad. A XIII. kerületi szülők szemlátomást komolyan veszik a "Dohányozni tilos" táblát. A rend fenntartásában is közreműködő vécés néni szerint a rendelet kihirdetése óta érezhetően csökkent a dohányzók száma, de olykor azért még rá kell szólni egy-két szülőre.