Enyhítették a vesztegető rendőrök büntetését

Vágólapra másolva!
Letöltendő börtön helyett felfüggesztettet kapott két, vesztegetéssel vádolt dunaújvárosi rendőr. A bíróság másodfokon azért enyhítette büntetésüket, mert eljárási hibák miatt nagyon elhúzódott az eljárás. Az ítélet nem jogerős, a Legfelsőbb Bíróságon folytatódik a per.
Vágólapra másolva!

Enyhítette a vesztegetéssel vádolt dunaújvárosi rendőrök büntetését a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön. A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályának 13 hivatásos alkalmazottját még 2003 áprilisában vették őrizetbe az ügyészségi nyomozók. A rendőröket pár tízezer forintos vesztegetésekkel vádolták, ezeket többnyire közúti ellenőrzés során követték el, szabálytalan parkolás, gyorshajtás, ittas vezetés, műszaki vizsga vagy járművezetői igazolvány hiánya miatt. A rendőrök mellett tucatnyi civil vádlottja is van az ügynek.

Az elsőfokú büntetőpert korábban meg kellett ismételni, mert alkotmányellenes volt, hogy telefonlehallgatással szerzett bizonyítékokat is felhasználtak. A megismételt elsőfokú eljárásban tavaly a Fejér Megyei Bíróságon ketten kaptak letöltendő szabadságvesztést - 1 év 8 hónapot, illetve 1 év 2 hónapot-, míg másokat felfüggesztett börtönre vagy 50 és 100 ezer forint közti pénzbüntetésre ítéltek, de volt olyan is, akit felmentettek.

A Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön kihirdetett másodfokú ítéletében a két letöltendő szabadságvesztést felfüggesztettre enyhítette, és változtatott a bűncselekmények minősítésén is. Az indoklás szerint a történtek megingatják a rendőrség tekintélyét, a testületbe vetett bizalmat, viszont a vádlottaknak fel nem róható okból elhúzódó eljárás enyhítő körülmény. Az ügyész és több vádlott is fellebbezett az ítélete ellen, így harmadfokon a Legfelsőbb Bíróság dönt majd.