Árulkodó apróságokra vadásznak a profilalkotók

Vágólapra másolva!
Az ORFK amerikai ügynököket hívott segítségül a romákat ért támadások elkövetőinek kézrekerítéséhez. Az amerikaiak a profilalkotásban segítenek. Ennek az a lényege, hogy minden apróságot összeszednek, amit a bűncselekmény körülményeiről tudni lehet, és ezek alapján próbálnak következtetni arra, hogy milyen körhöz tartozhatnak az elkövetők. Azt a profilalkotók sem tudják megmondani, hogy konkrétan ki az elkövető, de furcsaságokra könnyen felfigyelhetnek.
Vágólapra másolva!

Nem nyilatkozik sem az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), sem a Nemzeti Nyomozó Iroda arról, hogy mikor érkeznek Magyarországra és látnak munkához a romák elleni támadások felderítésében segédkező FBI-szakemberek. Bencze József országos rendőrfőkapitány május elején jelentette be, hogy - Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter kezdeményezésére - a profilalkotásban nagy gyakorlattal rendelkező FBI is beszáll a romák támadói utáni nyomozásba, a százfősre bővített magyar rendőrségi csapat mellé. A rendőrség azóta nem csak a beharangozott FBI-os segítségről nem volt hajlandó nyilatkozni, a magyar, profilozásban jártas rendőrökkel sem készíthettünk interjút magáról a módszerről, mert folyton "más szolgálati elfoglaltságuk" volt.

A magyar rendőrség 9 éve alkalmazza a profilalkotó módszert, elsősorban emberölések elkövetői utáni nyomozásokhoz - derült ki a rendőrségi tájékoztatóból, amely szerint rendkívül eredményes a módszer, az esetek körülbelül 80-90 százalékánál pontosan meg lehet jelöli a rendőrök által keresendő elkövető szociológiai környezetét, magatartási és pszichés jellemzőit. A rendőrség szerint a "modern profilalkotás elsősorban már nem a pszichológus spekulatív módszereire alapoz, hanem a rendőrség által, a felderített bűncselekményekről összegyűjtött adatbázisra".

Szűkíteni a kört

A profilalkotás során összeszedik és rögzítik a támadások minden egyes körülményét, az időponttól kezdve az elkövetési módig, majd keresik a közös pontokat, és megpróbálnak ebből következtetni az elkövető személyére - mondta az [origo]-nak Bilkei Pál kriminálpszichológus. "A profilalkotásnak nem az a végeredménye természetesen, hogy X. Y. a tettes, de a kör az újabb és újabb jellemzők segítségével fokozatosan szűkíthető" - tette hozzá.

Szerinte a romák elleni támadásoknál sokat elárul az elkövetőről például az, hogy mindig éjjel és faluszélen lévő háznál támad, nem kockáztat azzal, hogy beljebb menjen, de legalább ilyen fontos kiindulópont a - rasszista vagy más - motiváció is.

Bilkei szerint pont azért jöhet jól az FBI tapasztalata, mert Magyarországon kevesebb mint tíz éve foglalkoznak profilalkotással, míg ennek a technikája az Egyesült Államokban már jóval előrébb jár. A segítségük valószínűleg inkább technikai jellegű lesz, a jellemrajz felvázolása után "senkihez nem fognak bekopogtatni, mint az amerikai filmekben".

Az USA-ból importáltuk a módszert

A módszer meghonosításakor a rendőrség életvédelmi osztályán nyomozóként dolgozó Benke Miklós társaival Nagy-Britanniában, valamint egy virginiai FBI-akadémián sajátította el az alapokat, amelyeket utána át kellett ültetni a magyar viszonyokra. "A profilalkotás ugyanis teljesen ország- és kultúraspecifikus, az Egyesült Államokban például más értelme van, mást mond el valakiről, hogy volt-e katona, mint nálunk, ahol akkor még sorkötelezettség volt" - magyarázta.

Szerinte a profilalkotás lényege, hogy gyorsítja az elkövetői kör leszűkítését. A profil során ugyanis az elkövető típusa határolható le, így például az iskolai végzettség vagy a kulturális szokások. "Van, hogy több száz embert kellene ellenőrizni, de ha megvan a keresett karakter, akkor tudják, kiket kell először elővenni" - mondta a volt rendőr.

A sorozatbűnözőket kiszúrja

Nem véletlen, hogy a módszert az Egyesült Államokban dolgozták ki, ahol évi 20 ezer emberölési ügy van. "Nálunk azért egészen más a lépték, jóval kevesebb ilyen eset van, és kétharmadánál rövid időn belül lehet tudni, hogy ki az elkövető, például, hogy a férj szúrta le a feleségét" - tette hozzá.

A módszer azóta pontosabb, mióta fejlettebb a számítástechnika, de ez önmagában kevés az elkövető kézre kerítéséhez - mondta Finszter Géza, az Országos Kriminológiai Intézet (OKRI) munkatársa. Minél nagyobb adatbázisokból próbálják pontosítani a tettes jellemzőit, annál pontosabb képet lehet alkotni róla. Szerinte a módszer elsősorban olyan sorozatbűnözők felkutatására alkalmas, akik kettős életet élnek: súlyos személyiségzavaruk van, miközben a felszínen jól beilleszkednek a társadalomba.