Vágólapra másolva!
Hibás adat szerepelt a kormány Válságkalauz című kiadványsorozatának fogyasztóvédelemmel foglalkozó részében. A hibára egy fogyasztóvédelmi civil szervezet már április 7-én figyelmeztette a Miniszterelnöki Hivatalt, de a téves állítást május közepéig nem javították ki a kiadvány elektronikus változatában. A hibát csak pénteken korrigálták, miután az [origo] megkérdezte a javítás elmaradásának okát a Kormányszóvivői Irodától.
Vágólapra másolva!

Több mint egy hónapig nem javítottak ki a kormány Válságkalauz című kiadványsorozatában egy tárgyi tévedést, melyre a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) április 7-én hívta fel levélben a Miniszterelnöki Hivatal figyelmét.

A Válságkalauz, Tudatos vásárlás: takarékosan, felelősséggel című kiadvány a békéltető testületek eljárásáról tartalmazott téves adatot: rövidebb határidőt ígér az olvasóknak a jogszabály által előírtnál. A kiadványban az állt: "a kérvény beérkezésétől számított 15 napon belül meghallgatásra hívják az érintetteket, ahol próbálnak egyezséget kötni." A fogyasztóvédelemről szóló törvény szerint azonban nem 15, hanem 60 napon belül tűz ki a testület elnöke meghallgatási időpontot a felek számára.

Az ingyenes kiadványhoz a frekventált hivatalokban, az APEH ügyfélszolgálati irodáiban, a postákon és a lottózókban lehet hozzájutni, de le lehet tölteni a kormányszóvivői iroda honlapjáról is. A FEOSZ április 7-e óta nem kapott választ a Miniszterelnöki Hivataltól - mondta az [origo]-nak csütörtökön Kovács Krisztina, a szervezet szóvivője. Május 14-én a kiadvány elektronikus változatában még mindig a hibás adat szerepelt. Szerettük volna megtudni, hogy megkapta-e Miniszterelnöki Hivatal a FEOSZ figyelmeztető levelét és miért nem javították ki a hibát. A Kormányszóvivői Irodát csütörtök délután kerestük meg. A hibát pénteken kijavították. Ezután kaptuk meg a Kormányszóvivői Irodától a választ: "A Miniszterelnöki Hivatalba megérkezett a FEOSZ levele, a hibát kijavítottuk".

A kormány március 9-én kezdte a Válságkalauz kiadványsorozat terjesztését. Az ingyenes füzetek hetente jelentek meg, és négy témakört dolgoztak fel: a munka, a vállalkozások, a tudatos vásárlás és a családi költségvetés témáját. Budai Bernadett kormányszóvivő a terjesztés indulásakor azt mondta: a kiadványok áttekinthető módon, érthető, egyszerű nyelvezetet használva ismertetik az igénybe vehető támogatásokat, tanácsokat adnak a nehéz helyzetben lévőknek.

A kiadványt a közbeszerzésen nyertes Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó Kft. gyártja. A kormányszóvivő a négyrészes sorozat első - munkával foglalkozó - részének kiadásakor beszélt a költségekről. Az első rész nyomdai költsége bruttó 18,8 millió forint volt, ebből a pénzből 916 ezer példányt állítottak elő.