Nem döntött a renitens képviselők kizárásáról az MDF

Vágólapra másolva!
Nem döntöttek Katona Kálmán, Hock Zoltán és Pettkó András MDF-es képviselők tagságának törléséről vasárnap, miután a párt választmányi ülése négy órán át tanácskozott az MDF-székházában. A döntést a következő választmányi ülésre halasztották, amely az EP-választás után lesz. A három renitens képviselő miatt nem sikerült újraalakítani az MDF parlamenti frakcióját.
Vágólapra másolva!

Nem döntöttek Katona Kálmán, Hock Zoltán és Pettkó András MDF-tagságának törléséről a párt országos választmányának vasárnap délutáni, több mint négy órán át tartó ülésén. A döntést a következő ülésre halasztották. A döntés elhalasztásáról a négy órás ülés után, este fél nyolc előtt Makay Zsolt választmányi elnök tájékoztatta az újságírókat a párt budapesti, Szilágyi Erzsébet fasori székháza előtt.

A döntést, amely szerint a kizárás kérdését leveszik a napirendről, azzal indokolta, hogy az MDF országos választmánya mindent a kampány sikerének rendel alá, ezért a június 7-i EP-választásig semmilyen, az MDF belügyeit érintő kérdéssel nem foglalkoznak. A párt következő választmányi ülése ezért az EP-választás után lesz. Makay azt mondta, semmiről nem nyilatkoznak, ami nem a kampányról és az MDF sikereiről szól, annyit azonban elárult, hogy minden döntésüket kétharmados arányban hozták meg.

Arra a kérdésre, hogy a három érintett képviselő tagja-e a pártnak, igenlően válaszolt. Arra, hogy Herényi Károly volt frakcióvezető számíthat-e valamilyen szankcióra amiért szerdán azt jelentette be, hogy a három képviselőnek törölték a tagságát, azt mondta: semmilyen ilyen jellegű kérdés nincs napirenden.

Több MDF-es politikus kételkedett a kizárásokban

Vasárnap délután összeült az MDF Országos Választmánya (OV), ahol úgy lehetett tudni, hogy valószínűleg Katona Kálmán, Hock Zoltán és Pettkó András MDF-tagságának törléséről döntenek. A három képviselő azzal haragította magára a párt vezetését, hogy a választmány május 9-i döntése ellenére nem akartak belépni egy újjáalakuló MDF-frakcióba. Herényi Károly, az MDF korábbi frakcióvezetője szerdán jelentette be, hogy a három politikus kizárta magát a pártból, amiért nem akartak belépni egy újonnan alakuló MDF-frakcióba. Ezt az érintettek tagadták, és azt mondták, készek az újjáalakításról tárgyalni.

A párt vasárnap délután háromkor kezdődő budapesti ülése előtt több MDF-es politikus is úgy nyilatkozott, hogy levetetné a napirendről a kizárások ügyét. Szabó Miklós, Mosonmagyaróvár MDF-es polgármestere újságírók kérdéseire azt mondta: szeretné, ha béke lenne, ezért azt javasolja, hogy töröljék a három képviselőt érintő napirendi pontot. Több MDF-politikus is közölte az ülés előtt: nem hiszik, hogy ezen az ülésen sor kerülne kizárásokra.

Dávid Ibolya MDF-elnök, aki majd háromnegyed órával az rendezvény kezdete előtt érkezett a párt Szilágyi Erzsébet fasori házába, az újságíróknak nem kívánt nyilatkozni, és Herényi Károly is kitért a kérdések elől. Hock Zoltán ugyanakkor azt mondta, hogy valószínűleg kizárják őket: a politikus szerint ugyanis vasárnap délutánra vélhetően nem hívták volna össze az országos választmányt, ha - mint fogalmazott - "az ítélet nem született volna meg".

Folyt a küzdelem

A választmányi ülésről többben idő előtt távoztak, Szabó Miklós például 2 órával az ülés kezdete előtt otthagyta a párt székházát. Távozóban a székháznál várakozó újságírókkal közölte: nem kíván "kutyakomédiában" részt venni. Hozzátette, hogy a testület egyelőre nem döntött, ám nincs kétsége a "végkifejletről". Mint mondta, valószínűleg törölni fogják Hock Zoltánt, Katona Kálmánt és Pettkó Andrást az MDF soraiból.

Szabó szerint a három érintett "nagyon higgadtan elemezte a helyzetet, ami miatt ide jutott az MDF-frakció". Hozzátette: a három képviselő jelezte azt is, hogy bizonyos feltételekkel belépnének egy új MDF-frakcióba.

A néhány perccel később távozó Porkoláb Mátyás, az MDF volt budapesti elnöke az újságíróknak azt mondta: "folyik a küzdelem", és még nincs döntés a kizárásokról. Ez egy hosszú és szomorú MDF-es történet - fogalmazott, hozzátéve: reméli, hogy a választmány tagjai bölcsek lesznek és a kizárásról szóló vitát elhalasztják a június 7-i EP-választás utánra.

Frakció nélkül

Az MDF-nek azóta nincs saját frakciója a parlamentben, hogy március elején kilépett a képviselőcsoportból Csáky András, és kilencre csökkent az MDF-es képviselők száma. Egy parlamenti frakcióhoz legalább tíz képviselőre van szükség.

Május elején jelentették be, hogy Császár Antal volt fideszes, jelenlegi független képviselő csatlakozik az MDF-hez, mely így ismét parlamenti frakciót alakíthat, majd a másik lehetséges jelölt, a független Gyenesei István, korábbi önkormányzati miniszter is azt közölte, hogy nem zárkózik el, ha ilyen felkérést kap. A csatlakozó képviselők viszont csak akkor oldanák meg a képviselőcsoport létszámgondjait, ha a többi MDF-es képviselő is kiáll a frakció terve mellett.