Kiadják az elhurcolt kislány anyját a franciáknak

Vágólapra másolva!
Hiába fellebbezett, mégis kiadja Magyarország Franciaországnak azt az orosz nőt, akit azzal gyanúsítanak, hogy erőszakkal vette el francia apjától hároméves lányukat. Irina Belenykaját Magyarországon fogták el, amikor kislányával megpróbálta átlépni az ukrán határt.
Vágólapra másolva!

Helybenhagyta a magyar fellebbviteli bíróság a Fővárosi Bíróság (FB) korábbi döntését, amely szerint ki kell adni a francia hatóságoknak Irina Belenykaját. Az orosz nőt azzal gyanúsítják, hogy erőszakkal ragadta el apjától hároméves lányukat.

Belenykaja őrizetben van Magyarországon. Húsvétkor fogták el, amikor megpróbálta átlépni a határt a kislánnyal. Az asszony hiába fellebbezett az FB korábbi döntése ellen, hétfőn eldőlt: már biztosan kiadják a magyar hatóságok a franciáknak. Ennek tíz napon belül kell megtörténnie - jelentette hétfőn az Interfax orosz hírügynökség Friedman Róbertre, Belenykaja ügyvédjére hivatkozva.

Az ügyvéd remélte, hogy Franciaországban Belenykaját már nem tartják majd őrizetben. A nő felkészült arra lelkileg, hogy Franciaországba induljon, "hogy végre ki tudja mozdítani a holtpontról a kislánya, a hároméves Élise további sorsáról folyó tárgyalásokat", és talán sikerül békés megállapodásra jutniuk a szülőknek - mondta.

Belenykaja eddig ideiglenes letartóztatásban volt Magyarországon. A francia hatóságok súlyos testi sértéssel, valamint azzal gyanúsítják, hogy nem tartotta tiszteletben a kisgyerek elhelyezéséről szóló bírósági döntést: márciusban erővel ragadták el a gyereket apjától. A kislányt ismeretlenek rabolták el a dél-franciaországi Arles-ban, amikor az óvodából mentek haza, apját pedig megverték. A magyar rendőrség a tiszabecsi határátkelőhelyen áprilisban azonosította az anyát és a kislányt, akit először egy nevelőotthonba vittek, ahonnan már aznap hazavitte az apja.

A kislány kettős francia-orosz állampolgár. Szülei 2007-ben Franciaországban váltak el, és a bíróság az apának ítélte. Anyja azonban Oroszországba vitte, ezért 2008 elején nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene. Az orosz hatóságok ugyanakkor - az orosz jog alapján - Belenykajának ítélték a kislányt. Az édesapa 2008-ban vitte vissza a kislányt Franciaországba - szintén a másik fél engedélye nélkül -, ezért Oroszországban ellene nyomoznak gyerekrablás miatt. (Az ügy nemzetközi jogi hátteréről bővebben itt olvashat.)