Újratárgyalják az első fokon felmentett nőgyógyász ügyét

Vágólapra másolva!
Újratárgyalják annak a szülész-nőgyógyásznak az ügyét, aki a vád szerint 2003-ban a MÁV Kórház ügyeletes orvosaként egyazon napon követett el mulasztásokat két szülő nő esetében, amelynek során egyikük meghalt. A Fővárosi Bíróság hatályon kívül helyezte az elsőfokú felmentő ítéletet, és új eljárás lefolytatását rendelte el.
Vágólapra másolva!

Megalapozatlan az elsőfokú ítélet annak a szülész-nőgyógyásznak a perében, akit azzal vádolnak, hogy 2003-ban a MÁV Kórház ügyeletes orvosaként mulasztásokat követett el - állítja a Fővárosi Bíróság szerdán hozott végzése. A mulasztás következtében egy szülő nőnek el kellett távolítani a méhét, a másik meghalt.

Az orvost egyrendbeli, foglalkozás körében elkövetett, maradandó fogyatékosságot okozó gondatlan veszélyeztetéssel és egyrendbeli foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolják. A férfit a Pesti Központi Kerületi Bíróság 2008 februárjában felmentette a vádak alól, az ügyész azonban fellebbezett a döntés ellen.

A szerdai tárgyalási napon az ügyész az ítélet hatályon kívül helyezését kérte, és azt is, hogy a bíróság utasítsa új eljárás lefolytatására a Pesti Központi Kerületi Bíróságot. A Fővárosi Bíróság helyt adott ennek az indítványnak. A bíró szerint az elsőfokú bíróság figyelmen kívül hagyott tanúvallomásokat, és nem folytatott le teljes körű vizsgálatot. Az ítélet szerinte olyan mértékben megalapozatlan, hogy felülbírálatra alkalmatlan, ezért ismét meg kell hallgatni a tanúkat és a szakértőket is.

A vád szerint 2003. szeptember 10-én a szülész-nőgyógyász volt a MÁV Kórház ügyeletes orvosa és két páciense is ugyanabban az időben jelentkezett a kórházban szülni. Mindketten harmadik gyermeküket várták. Az egyik nő egy kislánynak adott életet, de a szülést követően rosszul lett, és végül az intenzív osztályra vitték. Pár órával a szülés után az orvos felettese a méh eltávolítása mellett döntött. A másik nő légembólia miatt meghalt, ami az ügyészség álláspontja szerint ok-okozati összefüggésben van azzal, hogy a méhe megrepedt, és ezt az orvos nem vette észre. A nő egy kisfiúval volt terhes, akit sikeresen újraélesztettek.