Fák dőltek a vasúti sínekre a Balatonnál

Vágólapra másolva!
Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek éjfélig másodfokú, narancssárga figyelmeztetést adott ki az egész országra. A viharban fák dőltek a vasúti sínekre a Balaton déli partján. Vas megyében fákat döntött ki a vihar, Zalában transzformátorházra dőlt egy fa.
Vágólapra másolva!

Az erős vihar miatt több helyen fa dőlt a vasúti sínekre a Balaton déli partján, Fonyód és Balatonszentgyörgy között, emiatt a Budapest-Székesfehérvár-Nagykanizsa vasútvonalon legalább 30-40 perces késésekre kell számítani. A Kanizsa Volán nem tud buszokat biztosítani az utasok szállítására. A vasúti közlekedés a hajnali órákra állhat helyre.

Fákat döntött ki, tetőket rongált meg az országon átvonuló vihar Vas megyében - közölte a katasztrófavédelem pénteken az MTI-vel.

Csörötneken egy fa rádőlt egy ház tetejére, összetörte a cserepeket, a tűzoltók ideiglenesen műanyag fóiával fedték be a megrongálódott részeket, a házban lakó családot nem kellett kiköltöztetni - mondta Magyarósi Balázs, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese.

Rábafüzes, Csörötnek és Jakabháza térségéből délután négy és hét óra között többször is segítségül hívták a tűzoltókat, volt ahol a kidőlő fák villanyvezetéket szakítottak le. A tűzoltók jelenleg is dolgoznak Csörötnek és Vassurány között.

Transzformátorházra dőlt egy fa Zalaszentbalázson a péntek esti viharban, a környéken szünetel az áramszolgáltatás. A helyszínre kivonultak a tűzoltók, de addig nem tudnak közbeavatkozni, amíg az áramszolgáltató
szakemberei nem érkeznek meg a magasfeszültségű hálózat áramtalanítására.

Másodfokú figyelmeztetés van érvényben péntek éjfélig az egész országban, mert északnyugat felől hidegfront érkezik, és többfelé várható heves zápor, zivatar. Néhol jégeső, felhőszakadás sem kizárt. Nyugat-Dunántúlra péntek délután kiadták a narancs riasztást. Az aktuális időjárásról részletesebben itt olvashat.

Magyarországon három színnel jelölik az olyan veszélyes természeti jelenségeket: a leggyengébb, harmadfokú riasztás citromsárga, a másodfokú narancs, az elsőfokú riasztás pedig piros színű. A riasztásokat az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) rendeli el. A mostani időszakban, jellemzően tavasztól őszig elsősorban az esőzések, az erős szél és a viharok kialakulása okozhat veszélyes helyzetet.

A sárga, harmadfokú riasztás nem veszélyes jelenséget jelez, hanem arra hívja fel a figyelmet, hogy veszélyes időjárási jelenség alakulhat ki - mondta az [origo]-nak Fejesné Sándor Valéria, az OMSZ Veszélyjelző Osztályának vezetője. Ilyen lehet egy zivatar vagy a 60 km/h-t meghaladó, de a 90 km/h-t még el nem érő szél. Citromsárga riasztáskor nem kell olyan extrém helyzetekre számítani, hogy például ránk dől egy fa.

A narancssárga riasztás már veszélyes jelenségeket jelez: ilyen a 90-110 km/h sebességű szél, a heves zivatar, a nagy mennyiségű csapadék, a jégeső. Az elsőfokú, piros riasztás konkrét veszélyre hívja fel a figyelmet: ilyenek a 110 km/h sebesség fölötti széllökések, a helyileg nagyobb területre kiterjedő zivatarok, a jégeső és nagyobb mennyiségű csapadék.

Fejesné Sándor Valéria szerint a narancs és piros jelzésre egyaránt oda kell figyelni, mert a narancs riasztásba tartozó 90 km/h fölötti szél is teremthet vészhelyzeteket, letörhet például faágakat. A narancs és piros jelzés idején a heves zivatarok miatt nem célszerű a szabadban tartózkodni, érdemes továbbá felkészülni a jégesőre.

A hirtelen lezúduló nagy esők veszélyeztethetik az autósokat, vízátfolyások keletkezhetnek, sárlavina alakulhat ki. Fejesné szerint jobb ilyenkor otthon maradni, ha viszont mindenképpen útnak kell indulnunk, akkor érdemes utánajárni (például az OMSZ honlapján), milyenek az útviszonyok, és ha szükséges, változtatni tervezett útvonalunkon. Ha már út közben kap el valakit a vihar, jobb megállni és kivárni a végét, de semmiképp ne álljunk magányos fa alá, mert még belénk csap a villám - mondta a meteorológus.

Évente 4-8 tornádó is feltűnik az országban

Néha előfordulnak szokatlan időjárási jelenségek is. Ritkán, nyaranta 4-8 alkalommal nálunk is kialakulnak tornádók. Ezekre külön riasztás nem létezik, de általában narancs vagy piros riasztás idején tűnnek fel a forgószelek. Fejesné szerint teljesen változó, hogy hol alakulnak ki azok a heves zivatarfelhők, amelyek a tornádót hordozzák, mint mondta, a ritka természeti jelenség előrejelzése nem egyszerű. A hazai tornádók általában kisebbek az amerikai kontinensen megszokottaknál, főleg tetőket rongálnak meg, nálunk nem jellemző, hogy háziállatokat szippantsanak magukba, tornádóveszély idején mindenesetre érdemes bezárkózni.

Magyarországon 2006 februárjában vezették be az Európa nagy részén alkalmazott színskálás riasztási rendszert. Mivel korábbi adatok nincsenek, nem lehet összehasonlítani, hogy az utóbbi években szaporodott-e a riasztások száma a korábbiakhoz képest. Fejesné Sándor Valéria szerint azonban a 10 évvel ezelőttihez képest valószínűleg most több a narancs és piros riasztásba sorolandó időjárási jelenség. Éles riasztást a rendkívüli időjárási jelenség bekövetkezte előtt 1-3 órával, figyelmeztető riasztást a jelenség előtt 24 és 48 órával adnak ki, bár Fejesné szerint utóbbiak megvalósulási esélye kisebb.