Ismét csatasorba állítják az ellenőröket a 4-6-os végállomásain

Vágólapra másolva!
Május 25-től csúcsidőben ellenőröket állít a BKV a 4-es és 6-os villamosok végállomásaira, június 2-től némely buszjáratokra csak az első ajtónál lehet majd felszállni. Júniustól pótdíjkedvezményt is bevezet a vállalat: két hónapon át 20 százalék engedményt ad a tartozások összegéből a bliccelőknek. 
Vágólapra másolva!

Május 25-től fokozott ellenőrzést vezet be a BKV a 4-es és 6-os villamosok végállomásain, júniustól pedig egyes vonalakon bevezetik az első ajtós felszállási rendszert - tájékoztatta a közlekedési társaság pénteken az MTI-t.

A 4-es és 6-os villamos Moszkva téri, Móricz Zsigmond körtéri, illetve Fehérvári úti végállomásán a legforgalmasabb reggeli és délutáni időszakban csak a jegyek és bérletek ellenőrzése után szállhatnak fel az utasok. A rendszert tavaly novemberben alkalmazták először, hatására a BKV szerint az utasbiztonságon túl jelentősen nőttek a jegy- és bérleteladások. A BKV közleménye szerint az ügyfélszolgálatra érkezett észrevételek összegzését követően a vállalat az ellenőrzés folytatása mellett döntött, melynek továbbra sem a pótdíjazás, hanem éppen a büntetés elkerülése a célja.

Csak az első ajtón lehet felszállni a buszokra

Június 2-től a BKV egyes járatain kísérleti jelleggel bevezeti az elsőajtós felszállási rendszert is: a buszokra csak az első ajtónál lehet felszállni az érvényes jegy vagy bérlet bemutatásával, illetve a járművezetőnél lehet jegyet venni 400 forintért.

Az utazási jogosultságot valamennyi esetben az első ajtónál álló jegyellenőr vizsgálja, aki a bevezetés kezdeti szakaszában a jegyértékesítésbe is besegít. A leszállásra a 2. és 3. ajtóknál lesz lehetőség, amit biztonsági őr felügyel majd. Az elsőajtós felszállási rendszert a BKV a 87-87A, a 187-es illetve a 141-141A járatokon vezeti be.

Mínusz húsz százalék a tartozásokból

Június elsejétől a BKV újra elindítja a már hagyományosnak tekinthető pótdíjkedvezményt is. Ennek keretében a közlemény szerint két hónapon keresztül a fizetési meghagyással és bírósági ítélettel nem érintett tartozások teljes összegéből 20 százalék engedményt kapnak az utasok.

A BKV szerint az átállás az első napokban nem lesz problémamentes, számítani lehet arra, hogy a buszok a megszokottnál valamivel többet állnak majd a megállókban. Az elsőajtós felszállás megvalósítása nem jár többletköltséggel, mert a szükséges létszámot átcsoportosítással oldják meg.