Lamperth: Őszödön romlott el minden

Vágólapra másolva!
Valakinek fel kellett volna állnia az őszödi beszéd után, és azt mondani, hogy velünk így nem lehet beszélni - mondta a Népszabadságnak adott interjújában Lamperth Mónika MSZP-elnökhelyettes, aki szerint az őszödi beszéd miatt romlott el minden. A politikus bírálta Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök hatalmi eszközeit, és azt mondta, a baloldalnak elölről kell kezdenie mindent.
Vágólapra másolva!

"Őszödön romlott el minden. Mert meglehet, hogy mindaz, amit Gyurcsány ott mondott, igaz volt, akkor azért, ha pedig nem volt igaz, akkor pedig azért kellett volna legalább egy embernek fölállnia, hogy eddig és ne tovább, mi ezzel így nem voltunk tisztában, mi becsülettel dolgoztunk, végrehajtottunk mindent, amit kért, a száz lépésektől kezdve bármit, mert hittünk benne, és velünk nem lehet így beszélni. Legalább egy embernek föl kellett volna állnia. Én is lehettem volna az. De nem állt föl senki sem, én sem" - mondta Lamperth Mónika, az MSZP elnökhelyettese a Népszabadságnak adott interjújában.

A politikus azt mondta, megbánta, hogy nem "állt fel" Őszödön, mert akkor Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök megérezhette volna, "hogy nem tehet velünk azt, amit csak akar". Szerinte a gyurcsányi célok - egy jobb és élhetőbb ország, egy modern európai állam - helyesek voltak, viszont "a célhoz vezető hatalmi technikákkal voltak, lehettek problémák".

Később pedig torzulni kezdtek a gyurcsányi célok, és a kormány olyan engedményeket kezdett tenni, amelyek a baloldali értékrenddel nem összeegyztethetők - vélte Lamperth, aki hamarosan átadja az MSZP pénzügyeiben fontos szerepet betöltő Táncsics Alapítvány vezetését Gyurcsánynak.

A baloldalisággal Lamperth szerint nem fér össze például az a szociálpolitika, amely szerint "a legszegényebb, legkiszolgáltatottabb embereket szigorú szabályokkal kell megregulázni". Nem sikerült a szegregáció visszaszorítása az iskolákban - tette hozzá.

Lamperth szerint nagy baj, hogy hét év alatt nem sikerült "erősebb baloldali karaktert építeni", mert ha aFidesz által kínált egyszerű ideálokra "nem találunk választ, akkor esélyünk sem marad arra, hogy újra kormányt alakíthassunk". A politikus azt mondta a Népszabadságnak, hogy az MSZP-nek először is azokat az értelmiségieket kell újra maga mellé állítania, akik most hitehagyottnak és csalódottnak tűnnek. "Vissza kell szereznünk a Ferge Zsuzsákat, a Ranschburg Jenőket". A visszakapaszkodáshoz szerinte jól megfoható, végrehajtható programokra van szükség. "Elölről kell kezdenünk mindent" - fogalmazott.