Stewardess okozhatta a ferihegyi káoszt

Vágólapra másolva!
Egy nyitva hagyott kapu miatt összekeveredtek az EU-n kívülről érkező járatok utasai az uniós tagállamok utasaival a Ferihegyi repülőtér 2-es terminálján. A keveredés miatt mindenkinek újra ellenőrizték az iratait. A több mint két órás fennakadást az előzetes vizsgálat szerint egy légiutaskísérő okozhatta.
Vágólapra másolva!

Még tart a vizsgálat annak kiderítésére, hogy mi okozta a hétfő reggeli ferihegyi utaskeveredést - közölte az MTI-vel Horváth Katalin Fanni Repülőtéri Rendőri Igazgatóság sajtószóvivője az MTI-vel. Az előzetes vizsgálat szerint lehetséges, hogy egy légi utas kísérő gondatlansága okozta, hogy hétfőn reggel összekeveredtek az európai uniós és az EU-n kívüli országokból utazó utasok. A szóvivő korábban tényként közölte, hogy a Malév egyik utaskísérője a felelős, majd pontosította a nyilatkozatát.

Ferihegyen jelentős késéseket okozott, hogy az utasok összekeveredése miatt lezárták a repülőteret, átmenetileg szüneteltették a gépek indulását, és leállították a jegyellenőrzést is, amíg minden utas iratait újra átvizsgálták. A rend csak fél 9 körül kezdett helyreállni, majd hétfő kora délutánra, a Malév-gépek kivételével helyreállt a menetrend. A magyar légitársaság gépeinél várhatóan az esti órákig még késésekre kell számítani, mert Ferihegy a a Malév bázisrepülőtere, számukra nagyobb problémát okozott a leállás.

A problémát az okozta, hogy a Damaszkuszból érkező Malév-gép utasait a gép felől a terminálba vezető folyosó végén egy nyitva hagyott kapu miatt az érekező oldal helyett, az induló oldalra terelték. Mivel a - minimális ellenőrzésen áteső - schengeni utasok összekeveredtek a nem schengeni országból érkező utasokkal, ezért le kellett zárni a repteret - mondta az [origo]-nak Hardy Mihály, a Budapest Airport (BA) kommunikációs igazgatója. Hardy szerint újra ellenőrzni kellett minden utas papírját, és az alapján két csoportba kellett osztani őket, hogy schengeni vagy nem schengeni országból érkeztek-e. Erre azért volt szükség, mert az Európai Unió nem fogadja el a nem schengeni országok biztonsági ellenőrzéseit.

Hardy Mihály korábban azt mondta, valószínűleg emberi mulasztás történt. Mivel az ajtók mágneskártyával nyílnak, viszonylag egyszerűen ki fogják tudni deríteni, ki a felelős a történtekért. A kommunikációs igazgató szerint a probléma 1,5-2 órás fennakadást okozott, és 500-600 utast érintett. A hiba főként a Malév járatait érintette. A [origo] tudósítója szerint a 2-es terminálon fél 12-kor már nem volt káosz, továbbra is voltak ugyan hosszabb sorok, ezekben azonban már többnyire újonnan érkező utasok álltak.

Nézze meg a helyszínen készült videót!

Magyarországon egy éve és három hónapja van érvényben az az uniós szabály, amely szerint a schengeni és a nem schengeni utasok összekeveredése esetén le kell zárni a repteret - tette hozzá Hardy, aki szerint a jelenlegi volt az első eset, hogy ezt Ferihegyen alkalmazni kellett.

A schengeni egyezmény az EU-ban a belső határőrizet megszüntetését és a külső határok közös ellenőrzését jelenti. Magyarország 2007. december 21-től tagja az EU schengeni övezetének, ez azt jelenti, hogy a magyar állampolgárok az EU határain belül ellenőrzés nélkül léphetik át a határt. Az EU-tagok közöl Bulgária, Ciprus, Nagy-Britannia, Írországba és Románia nem tagja az övezetnek.