Húsz külképviseletet zárhat be Magyarország

Vágólapra másolva!
Balázs Péter külügyminiszter szerint valószínűleg 18-20 nagykövetséget és konzulátust zár majd be Magyarország. A bezárásokat Balázs pénzügyi okokkal, valamint azzal magyarázta, hogy több külképviseleten csak látszattevékenység folyik. A konkrét listát még nem hozták nyilvánosságra.
Vágólapra másolva!

Körülbelül 18-20 nagykövetséget és konzulátust zárhat be Magyarország. A cél, hogy nagyjából száz diplomáciai képviselete maradjon az országnak - mondta kedden az MTI-nek Balázs Péter külügyminiszter.

"Magyarországnak körülbelül húsz százalékkal nagyobb külképviseleti hálózata van, mint Ausztriának vagy a hozzánk hasonlítható országoknak. Ezt egész egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak" - fogalmazott Balázs Péter.

A külügyminiszter szerint főként azokba az országokban zárhatnak be külképviseleteket, ahol Magyarország már nem aktív politikai szereplő, így például Latin-Amerikában. Hozzátette: a kormányzati egyeztetés még folyik, de nagyon hamar tájékoztatják a nyilvánosságot a konkrétumokról.

A Fidesz szerint átgondolatlan a külügyminisztériumi megszorító csomag. Németh Zsolt, a párt szakpolitikusa szerint ez csak minimális megtakarítást jelent, de komoly politikai kárt okoz. A Fidesz azt várja el, hogy a külügyminiszter terjesszen elő egy koncepciót, amelyet a parlament is megvitathat - mondta Németh.

Balázs Péter már hivatalba lépésekor is beszélt arról, hogy át kell szervezni a magyar külképviseleti rendszert. A hiányosságokról szóló cikkünket itt olvashatja el.

A Magyar Nemzet a hétvégén arról írt, hogy a külügyi tárca először az európai főkonzulátusokat zárná be, többek között a kassai, a lyoni, a krakkói, a düsseldorfi és a milánói képviseletet. A lap szerint a nagykövetségek közül várhatóan felszámolják a chileit, a libanonit, az algériait, a líbiait, a katarit és a malajziait.