Vágólapra másolva!
A tulajdonos ujjlenyomatát is tartalmazni fogják a június 28-a után kiállított új útlevelek - jelentette be kedden a kormányszóvivő. A korábban kiállított úti okmányok lejáratukig érvényesek maradnak.
Vágólapra másolva!

Június 28-a után az útleveleknek tartalmazniuk kell a tulajdonos ujjlenyomatát - közölte Budai Bernadett kormányszóvivő kedden. Erről a múlt héten döntött a kormány. Az Országggyűlés a többi európai uniós tagállammal együtt még 2006-ban fogadta el a biometrikus útlevél bevezetését az egységes formai és biztonsági követelmények érvényesítéséért.

A 2006. augusztus 29-e után kiállított vörös színű okmányokban - kék színű elődeikkel szemben - már chip van, amely tartalmazza az útlevél tulajdonosának arcképét, mint elsődleges biometrikus azonosítót, illetve a tulajdonos személyes adatait. A másodlagos biometrikus adatnak számító mutatóujj-lenyomat megkövetelése a második lépés. A kormányszóvivő szerint ez biztonságosabbá teszi az okmányok használatát, és megnehezíti a visszaélést a személyes adatokkal.

Budai elmondta: az új útlevél kibocsátása nem jelenti azt, hogy azonnal le kell cserélni a régieket. A korábban kiállított úti okmányok továbbra is használhatók, lejáratukig érvényesek.