A pártpénzek megtisztítását ígéri Bajnai

Vágólapra másolva!
Tarthatatlannak tartja a pártfinanszírozás jelenlegi rendszerét Bajnai Gordon miniszterelnök, ezért kormánya újra nekifut az átalakításnak. Bajnai több korrupcióellenes intézkedést tervez a közeljövőben.
Vágólapra másolva!

Újabb korrupcióellenes intézkedéseket javasol a kormány még az első félévben - jelentette be kedden Bajnai Gordon miniszterelnök. E szerint hozzányúlnának a pártfinanszírozáshoz, és létrehoznak egy közérdekvédelmi bejelentési rendszert. Bajnai az után beszélt terveiről, hogy találkozott Huguette Labelle-lel, a Transparency International kuratóriumának elnökével

Bajnai közölte: abban bízik, hogy a közérdekvédelmi bejelentésekről szóló törvényjavaslatot még az első félévben benyújtják az Országgyűlésnek. A kormány már tavaly év végén bejelentette, hogy "brutális és a magyar jogrendszerben szokatlan" korrupcióellenes csomag kidolgozására készül, amelynek része, hogy a közérdeket védő, a korrupciós ügyeket bejelentő tanúk jogszabályi védelmet kapnak. 2008 végén a tervek között az is szerepelt, hogy a leleplezett korrupciós ügyből fakadó megtakarítások néhány százalékára magát a bejelentőt illetné.

A korrupció elleni lépések között a Gyurcsány-kormány utolsó ülésén csomagot fogadott el, amely szerint ősztől feláll a korrupciós ügyekkel foglalkozó Közérdekvédelmi Hivatal. A későbbiekben ehhez kapcsolódó közérdekű bejelentések szerkezeti kereteiről Bajnai azt mondta: a cél, hogy független legyen a kormányzattól, de ne növelje jelentősen az államigazgatás költségeit.

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy másfél éve elkészült az új pártfinanszírozási törvény, de mivel nem volt meg a kétharmados támogatása, nem lehetett változtatni a jelenlegi "rossz és tarthatatlan rendszeren". (A pártfinanszírozás a korrupció melegágya lehet, erről készült összeállításunkat itt olvashatja.) Bajnai bejelentette: a kormány arra készül, hogy - együttműködve az őket támogató frakciókkal és reményei szerint a parlament nagy többségével is - kezdeményezést tesz arra, hogy "öntsenek tiszta vizet a pohárba".