Romkocsma nyílhat a Várban

Vágólapra másolva!
Szabadtéri szórakozóhely nyílhat a Várbazár területén, a Budavári Kht. ugyanis pályázatot írt ki a terület hasznosítására. A területen állagvédelmi munkákat kell végezni, és koncerteket sem lehetne tartani, de egyébként meg lehet nyitni a Várbazárt a Budavári Kht. igazgatója szerint.
Vágólapra másolva!

Pályázatot írt ki a Várbazár hasznosítására az épületegyüttest kezelő Budavári Kht. miután többen jelezték, megnyitnák és szabadtéri vendéglátóhelyként hasznosítanák az egykori Budai Ifjúsági Park területét - írja a Népszabadság. A Várbazár területe kiadható, de ehhez el kel végezni bizonyos állagvédelmi munkákat - mondta a Népszabadságnak Szőke Balázs, a Budavári kht. igazgatója. Nem műemlék-felújítást várnának el, hanem a veszélyes részek megerősítését vagy szakszerű visszabontását, olyan mértékig, hogy a helyet használni lehessen. Az üzemeltető három évre kapná meg a Várbazárt, amely nem működhetne egészen úgy, mint régen, valószínűleg koncerteket sem tarthatnának benne - írja a Népszabadság.

Mezős Tamás, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke szerint ugyanakkor elképzelhetetlen, hogy jelenlegi állapotában hasznosítsák a Várbazárt. Az állagvédelmi, veszélyelhárítási munkák vagy például megfelelő vizesblokk kialakítása, amely munkák a használatot lehetővé tennék, becslése szerint százmillió forintba kerülnének: nem valószínű, hogy ekkora befektetés három év alatt megtérülne a bérlőnek.

Az Ifjúsági Parkot 1984-ben azért zárták be, mert életveszélyessé vált. Egy ledőlő kőballusztrád 1980-ban halálos balesetet okozott. Azóta sokat pusztult az épület, az egykori pergola kőoszlopai például fatámasztékkal állnak már csak, de több már úgy sem, mert annyira tönkrement, hogy inkább lebontották. Egy statikai vizsgálat tíz évvel ezelőtt a Várbazár udvarára felvezető rámpát is használhatatlannak minősítette. Teljesen rossz az épület szigetelése, vízelvezetése is.