Vaddisznót fogtak a Dunában a Petőfi hídnál

Vágólapra másolva!
Lejött a Citadelláról, elcsatangolt a Lánchídig, az Erzsébet hídnál beleesett a Dunába, a Petőfi hídnál kimentették - ez volt a szerda délelőtti programja egy vaddisznónak. Az állatot - amely feltehetően át tudta volna úszni a Dunát - a budakeszi vadasparkba viszik.
Vágólapra másolva!

Vaddisznót mentett ki a Dunából a vízirendészet a tűzoltóság segítségével szerdán Budapesten, a Petőfi híd budai hídfőjénél - közölte a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság szóvivője.

A vaddisznó a Citadelláról jött le, a Lánchídnál ért a Dunához, majd a rakparton szaladt a Szabadság híd felé. Az állat az Erzsébet hídnál esett a Dunába, majd a part közeléből a folyó közepe felé sodródott. A vízirendészet és a tűzoltók kötelek segítségével lehurkolták az állat lábait, majd sikerült a partra vinniük.

A vaddisznót a budakeszi vadasparkba szállítják.

Jönnek a vadak

Egyre gyakrabban kell számítani vadak - őzek, szarvasok, vaddisznók - megjelenésére a városban, mert az építkezések miatt szűkül az élőhelyük. A főváros II. és XII. kerületében az utóbbi időben több hasonlóü esetről is érkeztek hozzájuk információk - közölte Rózsa Róbert, a Pest Megyei Vadásztársaság elnöke. Vannak olyan állatfajok - például a vaddisznó, a nyest, a róka vagy a dolmányos varjú -, amelyek alkalmazkodnak a romló életkörülményekhez, és a városokban is megtalálják a számukra szükséges élelmet és ivóvizet. Más fajokat ugyanakkor, például a verebeket, az ember tevékenysége kipusztulással fenyegeti - mondta.

A vadásztársaság elnöke szerint a Citadellánál megjelenő vaddisznó feltehetően eltévedt, és élelem után kutatva került a város belső részébe. Valószínűleg át tudott volna úszni a Dunán, és olyan zegzugos, csalitos helyet keresett volna magának a város szélén vagy azomn kívül, ahol talált volna élelmet. Szerinte Esztergomnál és Gemencen is történt már olyan, amikor átúsztak vaddisznók a Dunán. Rózsa szerint vaddisznó alapvetően békés állat, csak akkor támad, ha szűk helyre szorítják be.